Bilgisayar Genel Visual Studio

💻 Açık Kaynak İşletim Sistemleri

Açık kaynak işletim sistemleri nedir sorusuna cevap vermeden önce açık kaynak nedir? kavramını cevaplamalıyız.

Açık Kaynak Nedir?

1) Genel olarak, açık kaynak, kullanıcılar veya diğer geliştiricilerin uygun gördüğü şekilde, kaynak kodu kullanım veya modifikasyon için uygun olan herhangi bir programı ifade eder. Açık kaynaklı yazılımlar genellikle bir kamu işbirliği olarak geliştirilir ve serbestçe kullanılabilir duruma getirilir.

2) Açık Kaynak, Açık Kaynak Girişimi’ne (OSI) ait bir sertifikalandırma markasıdır. Serbestçe paylaşılması ve büyük olasılıkla geliştirilmesi ve başkaları tarafından yeniden dağıtılması amaçlanan yazılım geliştiricileri, eğer dağıtım koşulları OSI’nin Açık Kaynak Tanımına uygunsa Açık Kaynaklı ticari markayı kullanabilir. Özetlemek gerekirse, dağıtım terimlerinin Tanımlama modeli şunları gerektirir:

  • Dağıtılan yazılım, herhangi bir kısıtlama olmadan başkalarına yeniden dağıtılmalıdır.
  • Kaynak kodu uygun hale getirilmelidir (alıcı taraf onu geliştirebilecek veya değiştirebilecektir).
  • Lisans, orijinal yazılımdan farklı bir ad veya sürüm taşımak için yazılımın gelişmiş sürümlerini gerektirebilir.

Açık Kaynak İşletim Sistemleri Nedir?

Açık Kaynak işletim sistemleri, telif hakkı sahibinin başkalarını incelemesine, değiştirmesine ve yazılımı başkalarına dağıtmasına izin verdiği bir lisans altında yayınlanmaktadır. Bu herhangi bir nedenle yapılabilir. Piyasada bulunan farklı açık kaynaklı işletim sistemleri mevcuttur.

Bunlardan bazıları şunlar;

5 En İyi Açık Kaynak İşletim Sistemi Listesi 2019

Ubuntu

Ubuntu, dünyadaki en verimli açık kaynaklı işletim sistemlerinden biri olarak kabul edilen Linux tabanlı bir işletim sistemidir. Hızlı ve zengin özelliklere sahip bu tam teşekküllü işletim sistemini oluşturmak için dünya çapında bir grup yetenekli geliştiriciyi aldı. Ubuntu, anlık mesajlaşma, ofis paketi, web tarayıcı, medya haritaları ve daha fazlası gibi gerekli yazılımları içerir. Onu Windows veya Mac’e mükemmel bir alternatif yapan en çok kullanılan Linux tabanlı işletim sistemidir.

Linux Lite

Linux Lite, alt uç donanım üzerinde çalışabilen bir başka ücretsiz açık kaynaklı işletim sistemidir. Linux tabanlı bir işletim sistemi hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan kullanıcıları kolaylaştıran bir işletim sistemidir. İşletim sistemi gerekli tüm programları, işlevleri, araçları ve masaüstünü içerir.

Fedora

Fedora, Ubuntu’dan sonra tartışmasız en iyi açık kaynaklı işletim sistemi olan Linux tabanlı bir başka işletim sistemidir. Fedora OS, RPM tabanlı, Red Hat tarafından desteklenen ve Fedora Project topluluğu tarafından tasarlanan genel amaçlı bir işletim sistemidir.

Linux Mint

Linux Mint, modernliği ve gücü gösteren zarif bir Linux tabanlı işletim sistemidir. Kullanımı kolaydır ve kullanıcı dostu bir açık kaynaklı işletim sistemi yapan tam multimedya desteği sağlar. Linux Mint, Ubuntu tabanlıdır ve amatörler ve uzmanlar arasında eşit derecede popülerdir.

Chrome OS

Chrome OS, kısmen birçok çekici özelliğe sahip açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Gelişmiş güvenlik, seçilen Android uygulamaları için destek, Chrome uygulamaları, Google bulut baskısı, Aura windows yöneticisi, sanal masaüstü erişimi, tümleşik medya oynatıcısı ve Bulut tabanlı yönetim gibi özelliklere sahip Chromium ve Linux ailesinin bir parçasıdır. İşletim sistemindeki tek sorun, yalnızca Nexus cihazını veya kendi donanımını desteklemesidir. Bu nedenle, eğer bir Google hayranıysanız, Chromebook ile Chrome OS’den kesinlikle yararlanabilirsiniz.

Bu yazıda açık kaynak ve açık kaynak işletim sistemleri kavramlarını ve 5 tane farklı açık kaynak işletim sistemini öğrendiniz.

 

Yorum yap

Web Tasarım & Programlama sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin