Başlarken…
Bu derste HTML ile kendi Web Sayfanızı oluşturabileceksiniz. Çünkü HTML öğrenmek oldukça kolaydır.
Aşağıda en basit haliyle bir HTML belgesini görüyorsunuz.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 |
<!DOCTYPE html> <html> <head> <title>Ben tarayıcıda görünen başlık metniyim :)</title> </head> <body> <h1>Bu bir Başlık</h1> <p>Bu da benim ilk paragrafım. Merhaba HTML. Merhaba Dünya</p> </body> </html> |
Yukarıdaki HTML kodlarını açıklamaya geçmeden önce bir soruya cevap verelim.
HTML Yazım Kuralları
HTML Etiketleri (tag) “<” ve “>” işaretleri arasına yazılır.
Bir HTML öğesi genellikle içeriğin arasına yerleştirilen bir başlangıç etiketi ve bitiş etiketinden oluşur. Örnek: <p>…….</p>
Bitiş etiketi, başlangıç etiketi gibi yazılır, ancak etiket adından önce bir “/” eklenir. “<html> </html>” , “<p> </p>” vb.
HTML Belgesi
Yukarıda en basit haliyle yazdığımız HTML kodlarını açıklayalım.
<!DOCTYPE html> bildirimi belgeyi HTML5 olarak tanımlar.
<html> </html> Tüm etiketleri saran, html kodu ile kodlama işleme yapılması gerektiğini belirten sayfanın başında açılarak sayfanın sonunda da kapatılan etiketin adıdır. <html> … </html> şeklinde açılmalı ve kapanmalıdır.
<head> </head> etiketi belge hakkında meta bilgileri içerir. Bu bölümdeki yazılan hiç bir şey sayfada görünmez. Meta öğeleri genellikle sayfa açıklaması, anahtar kelimeler, belgenin yazarı, son değiştirilen ve diğer meta verileri belirtmek için kullanılır.
<title> </title> bu etiketler arasına yazdıklarınız tarayıcınızda başlık olarak görüntülenecektir.
<body> </body> Sayfamızın içeriği ile ilgili tüm HTML kodları buraya yazılacaktır. Başlıklar, paragraflar, resimler, videolar, listeler vb..
Bu konu da ilginizi çekebilir: Temel HTML Kodları