Setup dosyası oluşturmak, yapmış olduğumuz projenin başka bir bilgisayarda program olarak çalıştırabilmemizi sağlar.Bu yazımızda Visual Studio 2013 te Setup oluşturma işleminin nasıl yapıldığını göreceğiz. İşlemlerimizde Visual Studio Installer kullanacağız.
Öncelikle Visual Studio Installer yüklü değilse buradan indirip kurulumunu yapabilirsiniz.
Setup Projemizi oluşturmaya başlayalım.
1.Adım : İlk önce setup’ını hazırlamak istediğimiz projeyi açıyoruz.
2.Adım : Projemizin üst kısmında File menüsüne tıklıyoruz > Add > New Project’e tıklıyoruz.
3.Adım: Açılan pencerede Other Project Type > Visual Studio Installer’a gelip Setup Project’i seçiyoruz.
4.Adım: Location kısmının da Projemizin yolunu gösterdiğinden emin olduktan sonra “Ok” tuşuna basıp yeni Setup Projesini oluşturuyoruz. Projeye File System(ProjeOdeviSetup) adında yeni bir sayfanın açıldığını göreceksiniz. İşte bu sayfa gerekli ayarlamaların yapılacağı sayfadır. Buradan, kurulumun yapılacağı yerde oluşturulacak klasörün görünümü ayarlanabilir.
5.Adım: Açılan pencerede Sol tarafta Application Folder Klasörü, Bizim setup işleminden sonra c:Program Files da yer alacak klasörümüzün içine nelerin export edileceğini belirlediğimiz yerdir. Buraya eklediğiniz her şey setup sonrası hedef makinaya yüklenir. Buraya sağ tıklayıp Add > File’ı seçin ve daha sonrada Proje dosyanızdan Bin > Debug klasöründeki bütün dosyaları seçin.
6.Adım: Hemen altında bulunan User’s Desktop Klasörü ise hedef makinanın Masaüstüdür. User’s Desktop’ın üstüne gelip Create New Shortcut‘ ı seçin. Karşınıza gelen sekmeden Application Folder’ın altında exe‘ nizi seçin. Böylelikle kurulum sonrası kullanıcının masaüstünde exenin kısa yolu oluşacaktır.
7.Adım: User’s Programs Menu setup’ın kurulacağı bilgisayarda Başlat Menüsünde klasör oluşturmaya, klasör içinde direk exe dosyasını atarak tıklandığı anda başlatılmasını sağlar. User’s Program Menu’nün üstüne gelip Folder’a tıklıyoruz. Yeni açtığımız klasöre bir isim verip klasörün yan tarafında Create New Shortcut diyoruz.
…Önümüze gelen sekmeden uygulamamızın exe‘ sini alıyoruz.
Dosyalama işlemlerimiz bitti. Şimdi Setup dosyamızın özelliklerine bakalım:
Properties kısmını açmak için Solution Explorer kısmından Setup dosyanıza tıklarsanız Setup dosyanızın özelliklerine ulaşabilirsiniz.
- Özellik: Program kaldırıldığı zaman gösterilecek olan icon’u eklemek için kullanılır.
- Özellik: Yazar kısmıdır. İstediğiniz ismi yazabilirsiniz.
- Özellik: Açıklama kısmıdır. Oluşturduğunuz setup için gerekli açıklamayı yazabilirsiniz.
- Özellik: Yaptığınız projeyi size özel mi yoksa bütün kullanıcılar için mi olacağını ayarladığımız bölümdür. True ya da False yaparak işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
- Özellik: Kurulum Sihirbazının dilini ayarladığımız bölümdür.
- Özellik: Üretici kısmıdır. İstediğiniz ismi yazabilirsiniz.
- Özellik: Üretici firmanın ya da sizin kişisel hesaplarınızın, sitelerinizin url’sini gösteren bölümdür.
Setup kurma işlemlerimiz bitti. Şimdi sıra Setup dosyamızı inşa etmekte.
Proje Setup Dosyanızın üzerine gelip Build işlemine tıklayınız. Yüklenene kadar bekleyiniz.
İşlemimiz tamamlandı.
Son olarak Solution’dan Build Solution yapıyoruz ve Setup dosyamız hazır.
Setup dosyamızı çalıştırmak için Proje dosyamıza tıklıyoruz. Oluşan setup dosyasına geliyoruz ve Debug klasörüne tıklıyoruz. Karşımıza çıkan .msi uzantılı dosyaya tıklıyoruz.
Açılan sihirbaza İleri deyip devam ediyoruz. Kurulum tamamlanınca sihirbazı kapatıp Masaüstünde gelen kısa yolu açıyoruz.
Setup dosyamız başarıyla kuruldu.
Uygulamamızın yapılış videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.
Hazırlayan : Reyhan Sever
setup wizard özelliği gelmiyor neden
hızlı cevap yazarsınız çok mutlu olurum
new project penceresi altında setup wizard seçeneği gelmiyor yardımcı olabilir misiniz
Başarılı Makale ellerinize sağlık.
meraba ben setupı aynn bu şeklıde kurdum fakat setup üzerinden prıgramı çalıştırdığımda bana bi hata veriyor
selam ben bir proje geliştim setup yaptım, bu setup başka bilgisayarda kurduğumda crystal report çalışmıyor ne yapabilirim yardımcı olursanız çok memnun olur
Merhaba öncelikle paylaşım için teşekkürler. Ben de access veritabanıyla bir proje geliştirdim ve setup dosyasını oluşturdum. Uygulamayı kurup çalıştırdığımda iki tane problemim var. İlk olarak access veritabanının salt okunur olarak bilgisayara kaydedilmesi. Bunun Program files klasörü altına kurulmasından kaynaklandığını öğrendim ve dosya yerini sürücünün hemen altındaki dizin olarak değiştirdim. Eğer kullanıcı program files altına uygulamayı kurmazsa düzgün çalışmakta. Diğer problem de OleDb12 yerel makineye kayıtlı değil hatası. Bunun için platform seçeneklerini değiştirerek yaptım fakat başarılı olmadı. Microsoftun sitesindeki AccessDatabaseEngine eklentisini uygulamayı kurduğum bilgisayara kurunca bu hatadan kurtuldum. Ben bu eklentiyi setup kısmında otomatik olarak kurdurmak istiyorum. Bu iki problem için çözümlerinizi bekliyorum. Kolay gelsin. Teşekkürler.