Bu derste, AVD Manager’ın ne olduğunu ve ilk android uygulamanızı test etmek için bir AVD (Android Sanal Aygıt) oluşturmayı öğreneceğiz.
Android Virtual Device (AVD), Android Emulator üzerinde çalışan bir cihaz konfigürasyonudur. Android Uygulamamızı kurabileceğimiz ve test edebileceğimiz sanal cihaza özel Android Ortamı sağlar. AVD Manager, oluşturulan sanal cihazları oluşturmak ve yönetmek için SDK Manager’ın bir parçasıdır.
AVD yöneticisini açmak için aşağıdaki resimde gösterildiği gibi Tools → AVD Manager‘e gidin.

Aşağıdaki resimde gösterildiği gibi oluşturulan sanal cihazların bir listesi ile AVD Manager’ı açacaktır. Şu an için herhangi bir cihaz oluşturmadığınız için size boş gelebilir. Yeni bir cihaz oluşturmak için sol alt köşedeki Create Virtual Device düğmesine tıklayın.

Sanal cihazınız için Donanım tipini seçmek için bir pencere açılacaktır. Bu liste, kendi ayarlarına sahip hemen hemen tüm Android cihazlarını içerir. Gerekli konfigürasyonunuzla (Ekranın boyutu, Çözünürlük ve Yoğunluk gibi) listelenen tüm cihazlardan herhangi birini seçin ve Next düğmesine tıklayın.

Ardından gelen aşama, yeni oluşturulan sanal cihazınız için çalışan Android Sürümü olacak Sistem Görüntüsü(System Image)‘nü seçmeniz istenecektir. Android Studio’nuzda zaten mevcut olan herhangi bir Android sistem görüntüsünü seçebilir veya adlarıyla birlikte bulunan Download seçeneğine tıklayarak istediğinizi indirebilirsiniz. Recommened bölümü, mevcut en son güncellemelere göre mevcut en iyi seçenekleri listeleyecektir. x86 Images, en çok kullanılan görüntüleri içerir ve Other Images bölümü, Google Play Hizmetleri ile sistem görüntülerini içerir. Gerekli yapılandırmanıza göre seçin (API seviyesi 27’yi seçtik). İşiniz bittiğinde Next düğmesnine tıklayın.

Sonraki pencere, son yapılandırma için tüm yapılandırılacak listeler. Burada, AVD‘nize eğitmek için bir ad verebilir, cihaza alıştırma ve API yapılandırmasını sınırlamak ve sınırsız AVD’niz için, yön ve grafikleri ayarlayabilirsiniz.

Show Advanced Setting‘e tıklayın ve aşağıdaki resimde gösterildiği gibi sanal cihazınız için daha gelişmiş ayarlar göreceksiniz. Burada Kamera, Ağ, Bellek (RAM ve Yığın) ve Depolama (Dahili ve Harici) ve Sanal Aygıt Çerçevesi ayarlarınız vardır.

Cihazınızı gereksinimlerinize göre yapılandırabilir ve Finish düğmesine tıklayabilirsiniz. Android Studio, seçilen yapılandırmalarla hemen AVD oluşturmaya başlayacak ve biraz zaman alabilir. Tamamlandığında, AVD Manager sanal cihazınızı aşağıdaki resimde gösterildiği gibi mevcut cihazlar listesinde listeleyecektir.

Action sütunundan (tablonun son sütunu), AVD’yi Başlat ve AVD yapılandırmalarını düzenle vb. gibi birkaç eylemi gerçekleştirebilirsiniz. Başlat simgesine (yeşil oynatma simgesi) tıklayarak ilk AVD’nizi başlatın. Aşağıdaki resimde gösterildiği gibi bir Android Cihaz gibi bir Sanal Cihaz başlatacaktır. Yan araç çubuğu, sesi açma-kısma, yönlendirmeyi değiştirme, geri gitme, ana sayfaya gitme veya en son ve daha fazlası gibi eylemleri gerçekleştirmek için düğmeler içerir. Ayrıca güç düğmesini kullanarak sanal aygıtların gücünü kapatabilir ve sanal aygıt seçimini kapat düğmesini kapatabilirsiniz.

Artık çeşitli Android Uygulama Projelerini test edebileceğiniz sisteminizde çalışan kendi Android Sanal Cihazınız var. AVD yöneticinizde proje gereksinimlerinize göre birden fazla sanal cihazınız olabilir. Benzer şekilde, test için Android TV ve Android Wear gibi cihazlar için de AVD oluşturabilirsiniz.