GroupBox kontrolü, Windows Form’ da alt kontrolleri belirli bir gruba yerleştirmek için bir kapsayıcı olarak kullanılır. Kullanım amacı kontrolleri bir grup altında toplayarak kategorilere ayırmaktır. Bu yazıda GroupBox kontrolünün nasıl ekleneceğini ve GroupBox kontrolüne ait önemli özellikleri inceleyeceğiz.
GroupBox konrolünü Toolbox penceresinden sürükle bırak yöntemiyle Form üstüne ekleyebilirsiniz. Eklediğinizde aşağıdaki gibi bir görüntü oluşacaktır. GroupBox eklendikten sonra gruplamak istenilen diğer kontroller GroupBox içine eklenerek Form tasarımı tamamlanır. Bununla ilgili yazının devamında GroupBox kullanılarak örnek bir Form tasarımı göreceksiniz.
GroupBox kontrolünü sürükleyip bıraktıktan sonra fare yardımıyla yeniden boyutlandırabilir ve boyutunu değiştirebilirsiniz. GroupBox kontrolü üzerine tıklayarak Properties penceresinden Özelliklerini değiştirebilirsiniz.
En çok kullanılan özelliklerine geçelim. Bu özelliklerin diğer Form kontrollerinde kullanılan özelliklere benzer olduğunu belirtelim.
Text: Bu özelliği kullanarak GroupBox kontrolünün başlığını değiştirebilirsiniz. Gruplanılan kontrollere uygun bir kategori ismi seçilebilir.
BackColor: Bu özellik GroupBox arkaplan rengini değiştirmek için kullanılır.
BackgroundImage: GroupBox kontrolünün arkaplanına resim ayarlamak isterseniz bu özelliği kullanabilirsiniz.
BackgroudImageLayout: Bu özellik GroupBox ‘ a arkaplan olarak resim ayarlandığında resmin arkaplanda gösterilme şeklini ayarlamak içindir. Örnek olarak ayarlanılan resim sığmamışsa Stretch olarak ayarlayarak resmin GroupBox içinde boyutuna göre ayarlanmasını sağlayabilirsiniz.
Font: GroupBox kontrolündeki yazıların tipi,boyutu gibi ayarlamaları yapabilirsiniz.
ForeColor: Bu özellik ile yazı renginin değiştirilmesini sağlayabilirsiniz.
Şimdi örnek formumuzu inceleyerek Groupbox kontrülünün önemi ve faydalarından bahsedelim.
Formumuzu incelediğimizde 4 adet GroupBox eklendiğini görüyoruz. Bu GroupBox kontrollerinin Text özellikleriye uygun başlıklar verilerek belirli bir düzende yerleştirildiğini görüyoruz.
Diğer önemli bir avantajı kodlama kısmıyla ilgili. Örnek üzerinden gidersek Eğer Groupbox kullanılmamış olsaydı; Yaşanılan şehir Ankara seçildikten sonra mezuniyet olarak bir seçim yapıldığında Ankara seçiminin kaybolduğu görünecektir. Yani aynı anda 2 yada daha fazla kategorideki radioButton seçimlerinde bize kolaylık sağlayacaktır.
Diğer bir kullanım kolaylığını da yine örnek üzerinden açıklayalım. Yabancı dillerde bulunan checkbox kontrolünü gizlemek istediğimizde herbiri için ayrı ayrı bu işlemi yapmak yerine;
1 2 3 |
groupBox4.Visible = false; |
şeklinde tüm içeriğinin gizlenmesi sağlanabilir.