Bu yazımızda C# ile NumericUpDown kontrolünü kullanarak bir örnek gerçekleştireceğiz. Örneğimizde Form üzerinde bunan label kontrolünde Butona her basıldığında NumericUpDown kontrolünde seçili olan artış değerine göre arttırım yapacağız ve Label’ de göstereceğiz.
Form tasarımı aşağıdaki gibi olacaktır.
Formumuza artış değerlerini gösterecek olan Label, artış miktarını ayarlayacağımız NumericUpDown ve Button kontrolü ekliyoruz. NumericUpDown kontrolünün Increment özelliği artış ve azalış değerinin kaç olması gerektiğini ayarlamak için kullanılır. Örneğimizde “1” olarak ayarlıyoruz.
Kodlarımıza geçiyoruz.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 | public partial class Form1 : Form { public Form1() { InitializeComponent(); } int sayac = 0; // Public olarak tanımlıyoruz. private void button1_Click(object sender, EventArgs e) { int artis_degeri = Convert.ToInt32(numericUpDown1.Value); sayac += artis_degeri; label1.Text = sayac.ToString(); //www.yazilimkodlama.com } |
kodlarımızı incelediğimizde sayac değişkeninin public olarak tanımlandığını görüyoruz. Butona her bastığımızda labeldeki değerin NumericUpDown kontrolündeki değere göre arttırılmasını ve Label1‘ de görüntülenmesini sağlıyoruz.
Hocam aynısını yaptım ama bir önceki değeri giriyor yani örneğin 5 yazdım butona tıkladım label’da 5 yazıyor şimdi 10 yazdım butona tıkladım tekrar 5 gönderiyor bidaha butona basarsam 10 gönderiyo yani 1 önceki sayıyı gönderiyor ilk?
sayac değişkeninin doğru yerde tanımlanıp tanımlanmadığını kontrol edin.
public olarak tanımladım ama olmadı yeni bir form açıp yaptığımda çalışıyor ama benim formumda olmuyo neyse baştan yapmam lazım yinede teşekkürler 🙂
Ha bu arada bu yaptığınız projenin çıkarma işlemli olanını nasıl yapabilirim x -= y şeklinde yapınca olmuyorda
sayac += artis_degeri; satırını
sayac -= artis_degeri; olarak değiştirirseniz olacaktır.