NULL içerisinde herhangi bir değer bulundurmayan sütunlardır. Yani kayıt işlemi sırasında bir sütuna değer girilmezse o sütunun değeri NULL olarak adlandırılır. Sütuna boşluk girilirse sütun boş görülse dahi o sütun NULL olmaktan çıkacaktır. SQL de NULL değer içeren kayıtları sorgulamada karşılaştırma operatörü kullanılmaz. Eğer bir tabloda NULL değer içeren kayıtlar bulunmak isteniyorsa sorguda IS NULL ifadesi kullanılır. Aynı şekilde NULL değer içermeyen kayıtlar listelenmek isteniyorsa da IS NOT NULL ifadesi kullanılır.
Şimdi IS NULL ve IS NOT NULL kullanımı ile ilgili basit bir sorgu örneği gerçekleştirelim.
Örneğimizde “ticaret” veritabanında bulunan “musteri” tablosunda telefon numarası girilmemiş müşterileri listeleyeceğiz.
New Query ile yeni sorgu penceresi açarak sorgumuzu aşağıdaki gibi yazarak Execute dediğimizde sonuş aşağıdaki gibi olacaktır. Müşteri tablosunda hiç telefon kaydı girilmemiş müşterilerin bilgileri gelecektir.
Görüldüğü gibi sorgu çalıştırıldığında değer girilmemiş, Null olan kayıtların listelenmesi sağlanmıştır.
1 2 3 4 |
SELECT *FROM musteri WHERE tel IS NULL |
IS NOT NULL kullanımıda IS NULL Kullanımı gibi olacaktır. “musteri” tablosunda telefon numarası NULL olmayan kayıtları listelemek istersek sorgumuzu aşağıdaki gibi düzenlememiz yeterli olacaktır.
1 2 3 4 |
SELECT *FROM musteri WHERE tel IS NOT NULL |
Bu gerçekten yararlı bilgiler! Bence herkes zevk alacaktır! Harikasın.
Şahsen ben zevk aldım 🙂