Bilgisayar Genel Teknoloji Web Tasarım

WordPress Nedir?

Word Press Nedir?

WordPress Geçmişi

WordPress’in ne olduğunu biliyoruz, şimdi bu CMS’nin yolculuğuna bakalım. 2003 yılında iki geliştirici, mat mullenweg ve Mike Little denilen durdurulan yazılımın üstüne yeni bir blog platformu inşa etmeye başladığında b2/cafeblog. Proje terk edildikten kısa bir süre sonra, kendi şartlarında devam etmeye karar verdiler.

İlk sürümü olan WordPress 1.0’ı Ocak 2004’te yayınladılar. Bugün bildiğimiz zengin özellikli içerik yönetim sisteminden oldukça farklı görünüyordu. Bununla birlikte, WordPress editörü, basit bir kurulum süreci, çekici kalıcı bağlantılar, bir kullanıcı yönetim sistemi, yorum denetleme yetenekleri ve daha fazlası gibi bugün hala kullandığımız ana özelliklerin çoğuna zaten sahipti.

2004’ten beri popüler CMS inanılmaz bir dönüşüm geçirdi. Bugün, WordPress projesi dünya çapında binlerce üyeden oluşan özel bir açık kaynak topluluğu tarafından geliştirilmekte, yönetilmekte ve sürdürülmektedir. Uzaktan çalışıyorlar, çoğu gönüllü olarak WordCamp adlı WordPress konferansında şahsen buluşuyorlar. WordPress hala hızla büyüyor ve her iki veya üç ayda bir yeni bir sürüm yayınlanıyor. Her sürüm platforma yeni özellikler ve güvenlik güncellemeleri ekler.

WordPress Nedir?

WordPress aslında bir CMS (İçerik Yönetim Sistemi) veya içerik yöneticisidir. İçeriğin öncelikle önemli olduğu web siteleri oluşturmak için bir araçtır çünkü basit bir şekilde programlamayı bilmeden görsel olarak bir web projesi oluşturmanıza izin veriyor, bu da hemen hemen herkesin yapabileceği anlamına geliyor.

WordPress Kullanmak İçin En Önemli Sebepler

Tabii ki WordPress, piyasadaki tek CMS değil. Peki insanlar neden WordPress’i tercih ediyor?

Basitliği için.

WordPress ile bir web sitesi tasarlamak, hiç yapmadıysanız ve herhangi bir metin düzenleyiciyi nasıl kullanacağınızı biliyorsanız nispeten kolaydır. Ek olarak, WordPress kısa süre önce sayfanızı oluşturmak için ihtiyacınız olan tek şeyin metin, resim veya başlık blokları eklemek olduğu bir blok metin editörü olan Gutemberg’i uygulamaya koydu.

Eklentiler için

Eklenti, belirli bir işlevi gerçekleştirmek için WordPress’inize yüklediğiniz mini bir uygulamadır. WordPress deposunda seçim yapabileceğiniz sayısız eklenti var, bunların çoğu ücretsiz ve size özel sorular oluşturmak için çözümler sağlayacak. Örneğin, gönderilerinizi sosyal ağlarda paylaşmak için eklentiler, sitenize güvenlik ve hız sağlamak için eklentiler, seo’yu yönetmek için eklentiler, çevrimiçi bir kurs platformu oluşturmak için eklentiler, mağazanızı oluşturmak ve ürünlerinizi satmaya başlamak için.

Temalar için.

Tema, web sitenizin veya blogunuzun tasarımını belirleyen bir şablondur. Emrinizde, projenizi tasarlamanızı kolaylaştıracak hem ücretsiz hem de ücretli yüzlerce temaya sahip olacaksınız. Size en çok fayda sağlayan konuyu bulmak için ihtiyaçlarınıza göre filtre uygulayın.

WordPress ile Ne Yapabilirsiniz?

Başlangıçta, WordPress bloglar oluşturmak ve o sırada gönderi pazarında lider olan diğer yöneticilerle rekabet etmek için oluşturuldu. Bugün WordPress, blog oluşturmak için hala ana CMS’dir, ancak son zamanlarda Medium gibi diğer platformlar kapıyı çalmaktadır.

Varsayılan olarak, WordPress’i yüklediğinizde platform, girişleri veya yayınları yayınlamanız için zaten bir blog oluşturur. Ayrıca, kullanıcıların yorumlarını bırakıp bırakmamayı yapılandırma seçeneği de sunar. Ve bir başka ilginç soru da WordPress’in size widget’ları, girişler için bir arama motoru ekleyebileceğiniz modüller, yapılan en son girişler, sosyal ağlarınızla etkileşim düğmeleri vb. ile sunduğu imkânlardır.

WordPress inanılmaz derecede çok yönlü ve ücretsiz bir platformdur. Temelde her türlü web sitesini oluşturmanıza olanak tanır. Bir blog başlatmak, çevrimiçi bir portföyle yeni müşteriler çekmek veya öğretici videolar yayınlamak istiyorsanız, cevap WordPress. Seçenekleriniz sonsuzdur, başlamak kolaydır ve bir WordPress sitesini nasıl yöneteceğinizi hızlıca öğrenebilir ve yardım bulabileceğiniz birçok farklı kaynağa sahip olabilirsiniz.

WordPress.com ve WordPress.org Arasındaki Farklar

Her iki seçenek de yaygın olarak kullanılmaktadır, ancak aşağıdaki farklılıklar göze çarpmaktadır:

WordPress.com: Kullanmaya başlamak için herhangi bir ek indirmeye ihtiyaç duymayan çevrimiçi bir hizmettir. Bir kullanıcı platforma kaydolur ve bloğunu veya web sitesini ücretsiz ve kolay erişilebilir şablonlarla oluşturmaya başlayabilir. WordPress’in ücretsiz sürümünde, oluşturulan blogların ve sayfaların barındırıldığı ortak bir alan olduğundan, barındırma veya alan adı sözleşmesi yapmaya gerek yoktur: http://your-web.wordpress.com.

WordPress.org: Bu seçenekle çalışmaya başlamak için sayfalarına gitmeli ve ücretsiz olarak indirilebilen WordPress adlı bir yazılımı indirmelisiniz. Bunu bir barındırmaya kurmanız ve web’i oluşturmanın maliyeti olan bir alan adı kullanmanız gerekir. Kullanıcı, bu yönetim için hangi tür barındırma ve etki alanının en uygun olduğuna karar verir. Bu seçenekte, ücretsiz, ücretli veya kendi kendine oluşturulmuş olsun, istediğiniz temaları yükleyebilirsiniz. İşlevleri iyileştirmek için eklentiler eklenebilir, reklamlar ücretsiz sürümde olduğu gibi dahil edilmez ve kullanıcıya göre özelleştirme ve tasarıma izin verir. WordPress.com’da tasarım, platform tarafından sunulan ücretsiz şablonlarla sınırlıdır.

WordPress Kullanmanın Avantajları

Kullanıcı bu platformda bir web sitesi veya blog oluşturmaya karar verirse, şu avantajları bulacaktır:

  • Kullanımı kolay: Yönetimine ek olarak bu platformda kendiniz bir web sitesi oluşturabilirsiniz. Sezgisel olduğu için diğer kaynaklar arasında görsel görünümü, işlevleri, renkleri seçebilirsiniz.
  • Özel Temalar: Her tüketiciye uyacak şekilde özelleştirmek için şablonlar seçebilirsiniz. Yapıya erişebileceğiniz ve değiştirebileceğiniz kendi seçeneklerine sahip bir panel içerirler.
  • Açık kaynak: Herhangi bir kullanıcı, şablonlar ve tasarımlar veya eklentiler sağlayarak WordPress’in geliştirilmesine katkıda bulunabilir.
  • Eklenti Kullanımı: WordPress.com’da web’in işlevselliğini artırmayı seçebilir ve yönetebilirsiniz. İki tür eklenti vardır: ücretsiz ve ücretli. Bunlardan yararlanılırken iyi bir kârlılık sağladıkları, şablonla uyumlu oldukları ve web’i yavaşlatmadıkları dikkate alınmalıdır.
  • Duyarlı: WordPress zaten mobil sürüme uyarlanmıştır, böylece bu cihazlar aracılığıyla doğru şekilde görüntülenebilir.
  • Web’lerin konumlandırılmasını iyileştirir: WordPress’i içeren programlama, Google arama motorları için caziptir.
  • WordPress Kullanmanın Dezavantajları

  • Sık güncellemelerin varlığı, bazı eklentilerin hızlı adapte olmamasına ve verimli çalışmasını engellemesine neden olabilir.
  • SEO’yu geliştirmek için sayısal olan kalıcı bağlantıları değiştirmek gerekir.
  • Büyük içeriği yönetirseniz ve görsel dosyalar optimize edilmezse daha yavaş çalışabilir.

1 Yorum

Yorum yap