Web tasarımı için kullanacağınız kod editörleri muhtemelen web geliştiricilerin en önemli araçlarıdır. İş akışınıza ve hedeflerinize en uygun olanı bulmak ve ihtiyacınız olan tüm özelliklere sahip olmanız size zaman kazandırabilir ve kod kalitenizi önemli ölçüde artırabilir.
Bu yazımda, web geliştiricileri için en iyi beş platformlar arası kod editörünü göstereceğim. Hepsi üç ana işletim sisteminde (Windows, Linux ve OS X) çalışmaktadır. İhtiyacınız olacak özellikler temel olarak çalışma tarzınıza, mevcut kodlama bilginize ve sağlamanız gereken iş türüne bağlıdır. Her şey için kullandığınız tek bir editörünüz olabilir, ancak birçok geliştirici farklı görevleri gerçekleştirmek için farklı kod editörleri kullanır.
Web sitesi oluşturma aşamasında ücretli yada ücretsiz olarak sunulan web tasarım programlarından bir tanesini seçmeniz, oluşturduğunuz sitenin maliyetine de etki edecektir. Seçilen web tasarım programlarının barındırdığı HTML editörü, CSS ve JavaScript IDE’lerinin yanı sıra PHP yada kullanacağınız diller içinde uygun özelliklere sahip olduğundan emin olmanız gerekir. Artık bir çok editör çeşitli ücretsiz uzantılarla Web Geliştiricilerinin ihtiyaç duyduğu bir çok özelliği bir arada sunmaktadır. Bu yazıda 5 tasarım editörü ve Web sitesi tasarımını ücretsiz hale getirecek CMS sistemlerini inceleyeceğiz.
Şimdi, web geliştiricileri için en iyi platformlar arası kod düzenleyicisini görelim.
1. ATOM
Atom GitHub tarafından oluşturulan ücretsiz ve açık kaynaklı bir kod editörüdür. İlk başta GitHub’ın dahili kaynak kod editörüydü, ancak birkaç yıl sonra (2014’te) halka açıklanmaya karar verdiler. Atom, geliştiricilere birçok gelişmiş özellik sağladığı için, hızla en popüler kod editörlerinden biri haline geldi.
Arabirimini, farklı dosyaları kolayca karşılaştırmak için arayüzü farklı bölmelere ayırabileceğiniz için son derece iyi tasarlanmıştır. Dahili bir paket yöneticisi, akıllı bir otomatik tamamlama özelliği, dosya sistemi taraması, kullanımı kolay bir bulma-değiştirme özelliği ve daha fazlası gibi geliştirme iş akışınızı büyük ölçüde geliştirebilecek birçok önemli özelliğe sahiptir.
Atom ayrıca, çoğu üçüncü taraf geliştiriciler tarafından oluşturulan binlerce açık kaynaklı paket ve tema ile birlikte gelir. Örneğin, çekirdek ekip tarafından oluşturulan en son paketi olan Teletype, çift programlama veya sosyal kodlama için güvenilir bir araca ihtiyaç duyan geliştiriciler için gerçek zamanlı işbirliğini mümkün kılar.
Artıları:
- birkaç özelleştirme seçeneği
- yerleşik bir paket yöneticisi
- kurulumu kolay paketler
- Git entegrasyonu
- açık kaynaklı ve ücretsiz
Eksileri:
- önyükleme bazen uzun zaman alıyor
- zaman zaman performans sorunları (sisteminizi yavaşlatabilir)
2. VISUAL STUDIO CODE
Visual Studio Code, Microsoft’un tüm büyük işletim sistemlerinde çalışan çapraz platform kaynak kod editörüdür. İlginçtir ki, Visual Studio Code, Atom’un açık kaynaklı bileşenlerinin üzerine inşa edilmiştir, ancak Microsoft bazı özellikleri kaldırmış ve bir avuç yenisini eklemiştir. Hem başlangıçta hem de çalışırken Atom’dan daha hızlı. Visual Studio Kodu tamamen özelleştirilebilir; Resmi pazarda birçok farklı tema ve eklenti bulabilirsiniz. Bunları editörden kolayca yükleyebilir ve hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
Visual Studio Code, geliştirme iş akışınızı büyük ölçüde geliştirebilecek birçok harika özelliğe sahiptir. Muhtemelen en dikkate değer olanı, kodunuzu yazarken size akıllı önerilerin bir listesini sağlayan IntelliSense otomatik tamamlama özelliğidir. Visual Studio Code, aynı zamanda doğrudan editörden hata ayıklamanızı sağlayan harika bir dahili hata ayıklayıcıya sahiptir. Ayrıca, varsayılan olarak Git’i destekler; farklı Git komutlarını çalıştırabileceğiniz ayrı bir Git Görünümü vardır.
Artıları:
- kullanımı kolay pazar ve hoş uzantı ekosistemi
- yerleşik Git entegrasyonu
- IntelliSense otomatik tamamlama özelliği
- dahili hata ayıklayıcı
- son derece özelleştirilebilir
- özgür ve açık kaynaklı
Eksileri:
- biraz kafa karıştırıcı marka (Visual Studio ile ilgisi yoktur)
3. BRACKETS
Parantez, Adobe Systems tarafından özellikle web tasarımcıları ve ön uç geliştiriciler için oluşturuldu. Öncelikli olarak önden çalışma (HTML, CSS, JavaScript) yaparsanız, sizin için ideal bir kaynak kod editörü olabilir. En muhteşem özelliklerinden biri, Google Chrome ile gerçek zamanlı bir bağlantı kurmanıza izin vermesidir. Bu, tarayıcıda yaptığınız değişiklikleri anında görebileceğiniz anlamına gelir.
Yan yana kodlama yapmak için editörü dikey veya yatay bölmelere ayırabilmenize rağmen, Brackets ayrıca kullanışlı satır içi düzenleme özelliğini de sunar. Örneğin, imleçle belirli bir CSS kimliği seçerseniz, satır içi düzenleyiciyi Ctrl + E (Windows’ta) veya Cmd + E (Mac’te) tuş kombinasyonlarına basarak açabilirsiniz. Ardından, Parantezler, bu kimliğe ait tüm seçicileri bir satır içi pencerede gösterir. Parantezler ayrıca Sass ve LESS’i destekler; bu, onları satır içi düzenleme ve canlı önizleme özellikleriyle birlikte kullanabileceğiniz anlamına gelir.
Artıları:
- önişlemci desteği
- Ön uç geliştirme için görsel araçlar
- hafif (sadece 40 MB)
- tarayıcı ile senkronize olur (Canlı Önizleme özelliği ile)
- açık kaynaklı ve ücretsiz
Eksileri:
- kafa karıştırıcı uzantı yönetimi (örneğin, kayıt defterinde filtreleme seçeneği yok)
- diğer kod düzenleyicilerden daha az uzantı ve tema var
- arka uç dillerinde çalışmak için uygun değil (örneğin, PHP, Python, Ruby veya WordPress)
4. SUBLIME TEXT
Sublime Text zaten üçüncü ana sürümünde (Sublime Text 3) ve web geliştirici topluluğunda oldukça popüler bir kaynak kodu editörüdür. Ücretsiz olmadığını eklemeliyim, ancak ücretsiz deneme ile birlikte geliyor. Devam eden kullanım için 80 $ ‘lık bir lisans satın almalısınız. Ancak, Sublime Text, bunu yapmazsanız sizi kilitlemez, yalnızca zaman zaman lisansı almanızı isteyen bir açılır pencere uyarısı görüntüler.
Sublime Text’in en havalı özelliklerinden biri, Ctrl + P klavye kısayoluna basarak tetikleyebileceğiniz Goto Anything komutudur. Ardından, dosyaları hızla açabilir veya belirli sözcüklere, satırlara veya sembollere atlayabilirsiniz. Sublime Text ayrıca, anahtar ciltlemelerini kontrol etme veya başka bir renk paletine geçme gibi farklı işlevlere kolayca erişebileceğiniz gelişmiş bir Komuta Paleti sunar.
Dahası, çoklu seçime ve bölünmüş düzenlemeye izin verir ve ayrıca devasa bir paket ekosistemine sahiptir. Paketler, Sublime Text’in kendi paket yöneticisiyle Komut Paleti aracılığıyla yüklenebilir.
Artıları:
- Her Şeye Git ve Çoklu Seçim özellikleri
- dikkat dağıtıcı mod
- anlık proje anahtarı
- gelişmiş paket ekosistemi
- herhangi bir platformda mükemmel performans (diğer tüm kaynak kod editörlerinden daha iyi performans gösterir)
Eksileri:
- bedava gelmiyor
- Git’le entegre etmek kolay değil
5. LIGHT TABLE
Light Table 2012’de Kickstarter kampanyası olarak başladı ve 300.000 $ ‘dan fazla para topladı. Windows, Linux ve Mac OS X dahil tüm büyük işletim sistemlerinde çalışır, ancak yükleme işlemi şu anda OS X kullanıcıları için bazı ek adımlar gerektirir. Light Table tüm dağınıklığı ortadan kaldıran şık ve düzenli bir kullanıcı arayüzüne sahiptir, ancak yine de size bir komut paleti ve bulanık bir bulucu sunar. ClojureScript ile yazılmış ve şu anda HTML, CSS, JavaScript, Python, Clojure ve ClojureScript’i desteklemektedir.
Light Table ile kodunuzda satır içi değerlendirmeyi kolayca yapabilirsiniz, bu sayede sonuçları görüntülemek istediğinizde konsolu kullanmak zorunda kalmazsınız. Saatler özelliği, kodunuzdaki herhangi bir önemli değeri izlemenize olanak sağlar. Dahası, Işık Tablosu ayrıca grafikler, oyunlar ve görselleştirmeler gibi projenizin ihtiyaç duyduğu her şeyi yerleştirmeyi mümkün kılar. Light Table, oldukça iyi bir eklenti seçimine sahip yerleşik bir eklenti yöneticisine (Görünüm> Eklenti Yöneticisi menüsünden erişilebilir) sahiptir.
Artıları:
- satır içi değerlendirme ve saatler
- Herşeyi Katıştır özelliği
- güçlü eklenti yöneticisi
- son derece özelleştirilebilir
- hızlı, sorunsuz arayüz
- özgür ve açık kaynak
Eksileri:
- şu anda varsayılan PHP desteği yoktur, bu nedenle WordPress geliştirme birkaç ek adım gerektirir (örneğin, bu PHP eklentisini kullanabilirsiniz)
Diğer Web Tasarım Programları ve CMS Sistemleri
En iyi profesyonel web tasarım yazılımı mı arıyorsunuz? Web tasarım yazılımı, çok daha kısa sürede web şablonları ve tasarımları oluşturmanıza olanak sağlar. Eski günlerde, en basit şablonları oluşturmak için yüzlerce zor kod satırı yazmanız gerekir; Ancak, şu anda piyasadaki gelişmiş web oluşturma yazılımıyla, herkes güzel web tasarımlarını hızlı ve kolay bir şekilde oluşturabilir.
Yukarıdaki dışında bazen hazır programlarla site tasarlamak isteyebilirsiniz. Kodlama bilgisi olmadan ücretsiz, kolay web sitesi yapma programı olarak ifade edilebilecek seçenekleri barındıran programlara bakalım.
6. WordPress
Ücretsiz web sitesi nasıl yapılır sorusun en doğru cevabı heralde WordPress olurdu. WordPress basit ve ücretsiz bir açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Şablonunuza özellikler eklemek için en iyi sürükle ve bırak sayfası oluşturucularıyla bütünleşir. Bir emlak web sitesi şablonu veya iş teması oluşturmak istediğinizde, WordPress’i her türlü web sitesi tasarımını hızlı bir şekilde oluşturmak için kullanabilirsiniz.
Size daha fazla zaman kazandırmak için en iyi yerleşik WordPress temalarına da bakabilirsiniz. Bir WordPress teması yükleyebilir ve gerektiği gibi düzenleyebilirsiniz. Her temanın temel bir yapısı vardır ve renkleri, arka planı, görüntüleri vb. Gibi bir temada herhangi bir şeyi değiştirebilirsiniz.
WordPress kurulumu kolaydır. Sadece bir etki alanı adı ve web WordPress ile başlamak için barındırma gerekir. Kurduktan sonra hayallerinizdeki web tasarımını yapmanıza yardımcı olacak binlerce tema ve eklenti keşfedebilirsiniz.
Web sitesi tasarımlarınızı ucuza getirebileceğiniz bu eşsiz eklentilerle hızlı ve çabuk web sitesi tasarlamak çok basit hale gelmiş oluyor. Ayrıca Bedava web sitesi yapma denilince akla Wix gelmesine rağmen wordpress bünyesindeki bir çok ücretsiz araç ile bedava işini rahatlıkla üstlenebilmektedir.
7. Wix
Wix, güçlü bir sürükle ve bırak tabanlı web tasarım yazılımıdır. Barındırılan bir çözümdür, yani kendi etki alanı adınızı almak ve barındırma yapmak yerine web sitelerine gidebilir ve web sayfalarınızı orada oluşturabilirsiniz. Not: Wix web tasarımlarını indiremezsiniz, ancak daha fazla özgürlüğe ihtiyacınız varsa, web sitenizi yolun aşağısında Wix’ten WordPress’e taşıyabilirsiniz.
Wix editörü basit ve sezgiseldir. Öğeleri şablonunuza hızlı bir şekilde sürükleyip bırakmanıza olanak tanır. Ayrıca yaratıcı tasarımlar oluşturmak için hazır web şablonları ve boş web sayfaları ile birlikte geliyor. Wix, bir web oluşturma aracı olarak çalışmak için ileri teknolojiyi kullanır.
Temel özelliklere sahip ücretsiz bir hesapla başlayabilirsiniz. Wix’i web tasarımlarınızı oluşturmaktan hoşlanıyorsanız, daha fazla özellik için premium planlarına yükseltebilirsiniz. Daha fazla bilgi için Wix incelememizin tamamını inceleyin.
8. Weebly
Weebly popüler bir web oluşturma ve tasarım yazılımıdır. Genel web siteleri ve çevrimiçi e-ticaret mağazaları için web tasarımları oluşturmak için kullanılabilir. İnternetteki milyonlarca kullanıcı tarafından güvenilir. Weebly, web tasarımınızı birkaç dakika içinde oluşturmak için bir sürükle ve bırak arayüzü ile birlikte geliyor.
Wix gibi, barındırılan bir çözümdür. Web oluşturma için güçlü ve hızlı yükleme seçeneklerine sahiptir. Sürükle ve bırak özelliği, tek bir kod satırı yazmadan web tasarımlarınızı geliştirmeyi daha da kolaylaştırır.
Weebly’nin ücretsiz sürümü güzel web siteleri yapmak için gereken her şeye sahip olsa da, daha fazla özellik ve seçenek için ücretli planlarını da inceleyebilirsiniz. Daha fazla ayrıntı için uzmanlarımızdan Weebly incelemesinin tamamını okuyun.
9. Adobe Dreamweaver
Web tasarımı Dreamwever isimleri bir birinden ayrı düşünülemez. 2000li yıllardan beri web geliştiricilerinin en değerli programlarında biri olarak yaşamını devam ettirmektedir. Adobe Dreamweaver gelişmiş bir web tasarım yazılımıdır. Kod yazmak ve web şablonunuzu tasarlamak için bir ekran ile geliyor. Ayrıca web tasarımınızı canlı bir önizleme ile oluşturabileceğiniz bir sürükle ve bırak bölümüne de sahiptir.
Her iki özelliği birlikte kullanabilirsiniz; bu, kodu yazarken Dreamweaver yazılımında canlı olarak önizleme yapabileceğiniz anlamına gelir. Ayrıca, şablonunuzu seçenekleri sürükleyerek tasarlıyorsanız ayarlarınızı yapmak için kodlama ekranına geri dönebilirsiniz.
Yeni başlayanlar için ileri düzey kullanıcılar için harika bir web tasarım aracıdır. Adobe Dreamweaver’ı kullanmak için temel kodlama becerilerine sahip olmanız gerekir.
10. Bootstrap
Bootstrap, web tasarımları ve web siteleri oluşturmak için kullanılan popüler bir çerçevedir. Teknik kullanıcılara ön uç tasarımları güzel bir şekilde yaratmaları için yapılmıştır. En gelişmiş geliştirme özellikleri ile birlikte gelir. Çerçeve güçlü ve HTML, CSS ve JS ile web tasarımları yapmak için kullanılabilir.
Bootstrap çerçevesi ile mükemmel çalışan önceden oluşturulmuş web şablonlarına sahiptir. İstediğiniz sonuçları elde etmek için bu şablonları tamamen düzenleyebilirsiniz.
Umarız bu makale piyasadaki en iyi web tasarım yazılımını bulmanıza yardımcı olmuştur.
E-ticaret için her ne kadar özel yazılımlar kullanmak faydalı olsa da, Etsy, eBay ve Amazon gibi pazaryerlerini tercih ederim.