ASP.NET

ASP.NET Access Veritabanı Bağlantısı (Select – Insert – Update -Delete)

Bu yazımızda ASP.NET Web Form‘ da Access veritabanı bağlantısı yaparak SelectInsertUpdate ve Delete sorgularının nasıl çalıştırılabileceğini gösteren bir örnek oluşturacağız.Örneğimizde verileri görüntülemek için GridView kontrolünden faydalanacağız. Verileri Ekleme, Güncelleme ve Silme işlemleri için ise TextBox kontrollerini kullanacağız. Ayrıca DataGrid üzerinde listelenen kayıtlardan seçili olan kaydın ilgili TextBox’ lara aktarılmasını da sağlayacağız.

Sayfamızda kullanacağımız veritabanı dosyamız dbOkul.accdb ve Tablomuz Ogrenci  tablosu olacaktır. Ogrenci tablosuna ait alanları alttaki resimden görebilirsiniz.

Şimdi bu veritabanı dosyasını Websitemize dahil edelim. Bunun için ilk olarak Solution Explorer penceresinde Web Site üstünde sağ tıklayarak App_Data Klasörünü ekliyoruz. Daha sonra oluşturmuş olduğumuz Access veritabanı dosyamızı sürükle-bırak ya da Kopyala-Yapıştır yöntemiyle bu klasöre taşıyoruz.

Veritabanı dosyamız eklendikten sonra Solution Explorer pencersinin görünümü aşağıdaki gibi olacaktır.

Şimdi sayfamızı tasarlayabiliriz. Sayfamızın tasarımı aşağıdaki gibi olacaktır.

GridView kontrolünü biçimlendirmek için aşağıdaki yöntemi kullanabilirsiniz. GridView üstüne tıkladıktan sonra sağ üst köşedeki açılır pencere simgesine tıklayarak buradan AutoFormat ile istenen Format seçilebilir.

Sayfa tasarımına ait kodlarımız şu şekilde oluşacaktır.

Şimdi kodlarımızı yazmaya başlayacağız. Veritabanına bağlantı sağlamak için gerekli ConnectionString cümlesini WebConfig içinde yazarak başlayacağız. Bağlantı cümlesinin neden WebConfig içinde olması gerektiği, ne gibi faydalar sağlayacağı konusunu daha önce paylaşmıştık.

Şimdi C# kontollerine geçiyoruz. Aşağıdaki kütüphanelerin projemiz için gerekli olduğunu belirtelim.

Daha sonra Global olarak Bağlantımızı ve diğer veritabanı nesnelerimizi oluşturalım.

Form yüklendiğinde GridView içine verilerimizin çekilmesini sağlayalım. Bunun için kodlarımızı Page_Load olayına yazmamız gerektiğini belirtelim.

Şimdide TextBox’ lara girilen verilenin veritabanına kaydedilmesini ve GridView içinde görüntülenmesini sağlayacak kodlarımızı oluşturalım. Bunun için Ekle butonuna çift tıklayarak Button1_Click olayını kullanacağız.

Sırada Sil butonu için yazacağımız kodlar bulunmakta. Öğrenci numarasına göre seçilen kaydın silinmesini sağlayacak kodları aşağıdaki gibi oluşturalım. Burada şunu belirtelim. Sil ve Güncelle buttonlarının çalışabilmesi GridView üstünde seçilen kaydın TextBoxlara aktarımını sağlayacağız. Kodlarımızın devamında bu işlemin nasıl gerçekleştirildiğini göreceksiniz.

 

Öğrenci numarasına göre ad,soyad ve puan bilgisinin güncellenmesini sağlayacak kodlarımız.

Son olarak GridView kontrolünde seçilen satırdaki bilgileri TextBox’ lara çekeceğiz bunun için GridView içinde her satırın soluna SelectButton eklememiz gerekiyor. Ekleme işlemini GridView üzerine tıkladıktan sonra Properties penceresine geçerek AutoGenerateSelectButton özelliğini True yaparak basit bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Şimdi de  GridView üstünde her seçim yapıldığında TextBox’ lara aktarımı sağlayacak kodlarımızı yazalım. Burada Türkçe karakter sorununu ortadan kaldırmak için  HttpUtility.HtmlDecode(……) şeklinde bir kullanım yapacağız.

Kodlarımızıda tamamlamış oluyoruz. Kodlarımızın tamamı ve ekran çıktısı şu şekilde oluşacaktır.

 

Örneği indirmek BURAYA tıklayın.

3 Yorum

Yorum yap

Web Tasarım & Programlama sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et