2009’dan önce kripto para diye bir şey yoktu. Teknoloji, yaygın talebe ayak uydurmak için geliştikçe, kripto para birimi madenciliği ev bilgisayarlarında birçok kişi için bir gerçeklik haline geldi. Yıllar geçtikçe, madencilik süreci ve verimliliği daha iyi donanım kullanımıyla arttı. Grafik İşleme Birimleri (GPU), madencilik sürecinde yıllardır kullanılmaktadır, çünkü bunlar, anlık muadillerinden daha verimlidir.
Bilgi
- Bir bilgisayar sistemindeki dijital görüntülemeden bir GPU veya grafik işleme birimi sorumludur.
- Bir GPU’nun bir CPU’ya veya merkezi işlem birimine karşı güç potansiyeli nedeniyle, hızları ve verimlilikleri nedeniyle blok zincir madenciliğinde daha kullanışlı hale geldiler.
- Teknolojik ilerlemenin kabaran hızı, GPU’ların yüksek seviyeli kripto para madenciliği için standart olarak kalıp kalmayacağını belirleyecektir.
GPU’lar Cryptocurrency Madenciliğinde Nasıl Yardımcı Olur?
Kripto para madenciliği başlangıçta CPU’lar veya Merkezi İşlem Birimleri kullanılarak gerçekleştirildi. Bununla birlikte, sınırlı işlem hızı ve yüksek güç tüketimi, sınırlı çıktıya neden olarak CPU tabanlı madencilik sürecini verimsiz hale getirdi.
CPU kullanımına göre birçok avantaj sunan GPU tabanlı madenciliğe girin. Radeon HD 5970 gibi standart bir GPU, saat başına yalnızca 4 32 bit talimat çalıştıran bir CPU’nun hızından 800 kat daha fazla olan, saat başına 3.200 32 bit talimat yürütme hızına sahipti.
Madencilik süreci benzer türde tekrarlayan hesaplamaları gerçekleştirmede daha yüksek verimlilik gerektirdiğinden, onları kripto para birimi madenciliği için uygun ve daha iyi kılan GPU’nun bu özelliğidir. Madencilik cihazı, her denemede yalnızca bir rakam değişerek, sürekli olarak farklı hash’lerin kodunu tekrar tekrar çözmeye çalışır.
GPU’lar ayrıca matematiksel hesaplamaları yapmaktan sorumlu olan çok sayıda Aritmetik Mantık Birimi (ALU) ile donatılmıştır. Bu ALU’ların izniyle, GPU daha fazla hesaplama yapabilir ve bu da kripto madenciliği süreci için geliştirilmiş çıktı sağlar.
GPU ve CPU
Her standart bilgisayar, tüm bilgisayar sisteminin yöneticisi olarak hareket eden bir işlem aygıtı olan bir Merkezi İşlem Birimi (CPU) ile donatılmıştır. İşletim sisteminin mantığına ve bilgisayarda kurulu yazılıma bağlı olarak tüm bilgisayar için kontrol fonksiyonlarını gerçekleştirir. Bu dosyayı MS Word olarak kaydetmek, bu elektronik tabloyu yazdırmak veya o videoyu VLC Media Player’da çalıştırmak gibi tipik işlevler CPU tarafından kontrol edilir.
GPU, başka bir işleme cihazıdır, ancak yalnızca görüntüleme işlevlerini yönetmek için çalışan bir cihazdır. Bir bilgisayarın video işleme sisteminden sorumlu olan parçasıdır.
Bir GPU’nun tipik işlevi, görsel efektlerin ve 3B grafiklerin oluşturulmasını gerçekleştirmek ve kontrol etmektir, böylece CPU, video işleme hizmetlerinin en küçük ayrıntılarına dahil olmak zorunda kalmaz. Video düzenleme, oyun görüntüleme ve 3B videoların ve animasyonların kodunun çözülmesi ve oluşturulması gibi grafik yoğun görevlerle ilgilenir.
Bir benzetme yapmak gerekirse, tüm organizasyonu (bilgisayar sistemi) yöneten usta (CPU), özel bir departmanla (video oluşturma işlevleri) ilgilenecek özel bir çalışana (GPU) sahiptir.
Bu kurulum, CPU’nun tüm bilgisayarı yönetmek için üst düzey çeşitlendirilmiş görevleri yerine getirmesine izin verirken, GPU da uzman olduğu video işlevlerinden sorumludur. Bir CPU, Windows Media Player’da bir video dosyasını açma işlevini yerine getirir, ancak dosya açıldığında, GPU onu düzgün bir şekilde görüntüleme görevini üstlenir.
Sonuç
GPU’lar yıllardır ortalıkta, ancak gelişmiş, yeni çağ cihazlarının rekabetiyle karşı karşıya. Bunlar, kripto para biriminde blockchain yönetimi için önemli bir işlev olan, hash hesaplamaları gerçekleştirmede hem CPU’lardan hem de GPU’lardan daha iyi puan alan Alan Programlanabilir Kapı Dizilerini (FPGA’ler) ve Uygulamaya Özel Entegre Devreleri (ASIC’ler) içerir.