Android studio IDE (Entegre Geliştirme Ortamı) kullanarak, gereksinimlerimize göre gerekli android uygulamalarını uygulayabiliriz.
Android merhaba dünya uygulamasını uygulamak için önce Android geliştiricileri için Google tarafından ücretsiz olarak sağlanan android stüdyosu IDE’yi kullanarak bir geliştirme ortamı kurmamız gerekiyor. Android geliştirme ortamının nasıl kurulacağını bilmiyorsanız, Android Studio Kurulumu yazımızı okuyun.
Android Studio Kurulumunu bitirdikten sonra Android Studio’yu açın.

Burada Create New Project seçeneğini seçeceğiz çünkü başka bir proje oluşturmadık ve yeni bir tane oluşturmamız gerekiyor.
Ancak, bir projeyi başka bir yoldan, örneğin Eclipse projesini Android Studio’ya aktarmak istiyorsak Projeyi İçe Aktar’ı (Import Project) seçebiliriz. Android Studio, Eclipse projesini bir Android Studio projesine çevirecek ve bizim için gerekli konfigürasyon dosyalarını ekleyecektir.
Seçenekler listesinden Open Project‘i seçersek Android Studio veya IntelliJ IDEA ile oluşturulmuş projeleri açabiliriz.
Sürüm Kontrolü’nden kontrol edin, sürüm kontrolü altındaki bir projenin bir kopyasını kontrol edebiliriz. Bu, mevcut bir projeyi hızla hızlandırmanın harika bir yoludur.
Başlamak için seçenekler listesinden Yeni Proje’yi seçin. Bu bize yeni projemizi yapılandırmak için bir seçenekler listesi gösterecektir.
Yukarıdaki seçenekten “Create New Project”ye tıkladığımızda aşağıdaki gibi bir ekran karşımıza gelecek. Bu ekranda Empty Activity seçerek Next Butonuna tıklayın.

Next butonuna tıkladığımızda, gereksinimlerimize göre aşağıda gösterildiği gibi farklı platformları ve SDK hedeflerini seçtiğimiz başka bir ekran görünecektir. Burada proje ismini merhaba olarak ayarladım.

Finish’e tıkladıktan sonra, aşağıda gösterildiği gibi solda proje gezgini ve sağda çalışma alanı ile Android Studio’nun kullanıcı arayüzü ile karşılaşacağız. Burada, Java dosya adının yani “MainActivity” olduğunu görebiliriz.

Android uygulamasındaki klasörler hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu Android Uygulaması Klasör Yapısını kontrol edin. Android Studio‘ da uygulamamızı oluşturmak için ihtiyacımız olan önemli dosyalar aşağıdadır.
Android Layout File (activity_main.xml)
Uygulamamızın kullanıcı arayüzü bu dosyada tasarlanacak ve Tasarım ve Metin modlarını içerecektir. layout klasöründe ve aşağıda gösterildiği gibi Tasarım modunda aktivity_main.xml dosyasının yapısında bulunacaktır.

Activity_main.xml dosyasında Design veya Code modlarını kullanarak gerekli tasarım değişikliklerini yapabiliriz. Ya da Split moduyla Tasarım ve Code aynı anda görüntüleyebiliriz. Code moduna geçersek, aktivite_main.xml dosyası aşağıdaki gibi bir kod içerecektir.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 | <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?> <androidx.constraintlayout.widget.ConstraintLayout xmlns:android="http://schemas.android.com/apk/res/android" xmlns:app="http://schemas.android.com/apk/res-auto" xmlns:tools="http://schemas.android.com/tools" android:layout_width="match_parent" android:layout_height="match_parent" tools:context=".MainActivity"> <TextView android:layout_width="wrap_content" android:layout_height="wrap_content" android:text="Hello World!" app:layout_constraintBottom_toBottomOf="parent" app:layout_constraintLeft_toLeftOf="parent" app:layout_constraintRight_toRightOf="parent" app:layout_constraintTop_toTopOf="parent" /> </androidx.constraintlayout.widget.ConstraintLayout> |
Android Main Activity Dosyası (MainActivity.java)
Android uygulamasındaki ana aktivite dosyası MainActivity.java’dır ve java klasöründe bulunacaktır. MainActivity.java dosyası, uygulamamızla ilgili tüm etkinlikleri işlemek için java kodunu içerecektir.
HelloWorld uygulamamız tarafından oluşturulan MainActivity.java dosyasının varsayılan kodu aşağıdadır.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 | package com.example.merhaba; import androidx.appcompat.app.AppCompatActivity; import android.os.Bundle; public class MainActivity extends AppCompatActivity { @Override protected void onCreate(Bundle savedInstanceState) { super.onCreate(savedInstanceState); setContentView(R.layout.activity_main); } } |
Android Manifest Dosyası (AndroidManifest.xml)
Genel olarak, uygulamamız birden fazla etkinlik içerecektir ve tüm bu etkinlikleri AndroidManifest.xml dosyasında tanımlamamız gerekir. Manifest dosyamızda, amaç filtrelerinde (intent-filter) ANA işlemi ve BAŞLATICI kategori özelliklerini kullanan uygulamamızın ana etkinliğinden bahsetmemiz gerekir. Ana etkinlik için ANA eylem veya BAŞLATICI kategorisinden bahsetmemişsek, uygulama simgemiz ana ekranın uygulamalar listesinde görünmeyecektir.
HelloWorld uygulamamız tarafından oluşturulan AndroidManifest.xml dosyasının varsayılan kodu aşağıdadır.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 | <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?> <manifest xmlns:android="http://schemas.android.com/apk/res/android" package="com.example.merhaba"> <application android:allowBackup="true" android:icon="@mipmap/ic_launcher" android:label="@string/app_name" android:roundIcon="@mipmap/ic_launcher_round" android:supportsRtl="true" android:theme="@style/Theme.Merhaba"> <activity android:name=".MainActivity"> <intent-filter> <action android:name="android.intent.action.MAIN" /> <category android:name="android.intent.category.LAUNCHER" /> </intent-filter> </activity> </application> </manifest> |
Android Hello World Uygulamasını Çalıştırma
Android uygulamalarını çalıştırmak için Çalıştır düğmesine tıklamamız veya aşağıda gösterildiği gibi Shift + F10 tuşlarına basmamız gerekiyor.

Herhangi bir sanal cihaz göremiyorsanız, bu Android Sanal Cihaz Kurulumunu kontrol etmek için uygulamanızı çalıştırmak için sanal bir cihaz oluşturmanız gerekir. Sanal cihaz oluşturma işlemini nasıl yapacağınızı AVD Manager ile Android Sanal Aygıt Oluşturma konumuzda görebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Android Studio Hesap Makinesi Tasarımı (UI Tasarım)
Şimdi android merhaba dünya uygulamamız sonucu aşağıda gösterildiği gibi gösterecektir.

AndroidManifest.xml dosyamızda, ana etkinlik dosyamız için ANA eylem ve BAŞLATICI kategori özniteliklerinden bahsettik, çünkü uygulama simgemiz aşağıda gösterildiği gibi Ana ekran uygulama listesindede oluşturacaktır.

Böylece ilk uygulamamızı çalıştırmış olduk. Sizlerde bu adımları takip ederek bu şekilde bir görüntü aldıysanız artık diğer adımlara geçebilirsiniz.