Teknoloji

BT Uzmanları ve Teknoloji Meraklıları için Film Önerileri

Yüzyıllar boyunca insanlar hayatı daha kolay ve daha keyifli hale getirmek için araçlar geliştirdiler. Teknolojinin gelişiyle, yaratıcılığımız hiç olmadığı kadar hızlı gelişti. Teknoloji, etrafımızdaki dünyayı şekillendirirken hareketsiz kalmayı reddediyor. Teknolojinin sunduğu hem iyi hem de kötü fırsatların sonsuz olanaklarını hayal etmemiş birini bulmakta zorlanacaksınız.

20. yüzyılın başlarına dayanan filmler, sayısız fütürist, teknolojiyle beslenen toplumun temelini attı. Birçok BT uzmanı bazı yorumlarla alay ederken, diğerleri insanlık ilerledikçe ne bekleyebileceğimize dair doğru tasvirler veriyor gibi görünüyor. Güçlü bir teknoloji öncülüyle modern filmlere bir göz atmaya karar verdik. Son birkaç on yıldaki sürümlere odaklanacağız.

Sizlerin de teknoloji ile ilgili önereceğiniz filmler varsa yorumlara görüşünüzü görmekten mutluluk duyarız.

Ex Machina (2015)

Ex Machina (2015)

Bu 2015 psikolojik gerilim filmi, yeni bir yapay zeka robotunun yeteneklerini ve bilincini belirlemek için bir Turing testinde insan bileşeni olarak seçilen genç bir programcıyı takip ediyor. AI, sinemada yeni bir kavram değil, ancak bu son Oscar adayı film, kendisini en iyilerinden biri olarak sağlamlaştırdı. Esasen, robotların bizden ayırt edilemez hale geldiği çok da uzak olmayan bir gün ve bundan kaynaklanan etik çıkarımlar konusunda uyarıyor. Ex Machina, inovasyonun ne kadar takip edilmesi gerektiğini ve Tanrı’yı ​​oynamanın ahlakını sorguluyor. Şirketler gerçek hayatta daha iyi yapay zeka geliştirmek için acele ederken, tüm bunlar teknoloji dünyamızda serbest bırakılmadan önce düşünülmesi gereken konular.

Minority Report (2002)

Minority Report (2002)

Bu fütürist Steven Spielberg gerilim filmi bir bütün olarak unutulabilir olsa da, polislerin suçları gerçekleşmeden önce durdurmak için önsezi yeteneklerine sahip insanları kullanma öncülü kesinlikle değil. Bunun olmasına birkaç yıl uzağız, ancak daha dijital bir anlamda gerçeğe dönüştürmek için algoritmalar üzerinde çalışan programcıların olduğuna dair aklımda hiç şüphe yok. Hatta bazı kolluk kuvvetleri bunu uyarıcı bir hikaye olarak değil, suçu önlemenin geleceğinin bir planı olarak görüyor. Etik sonuçları geniş kapsamlıdır ve fiilen suç işlememiş birini tutuklamanın yasallığı, toplumumuzun kesinlikle battığı bir tavşan deliğidir. Film, teknolojinin bizi daha güvenli tutmamıza nasıl yardımcı olabileceğini, aynı zamanda doğru kullanılmadığında nasıl olağanüstü bir şekilde geri tepebileceğini araştırıyor.

The Matrix (1999)

The Matrix (1999)

90’ların sonundaki distopik bir gelecek hakkındaki bu film, bu liste için belirlenen keyfi zaman diliminde sona eriyor, ancak onsuz tamamlanmış sayılmaz. Matrix, pop kültürü üzerinde önemli bir etkiye sahip oldu ve piyasaya sürülmesinden bu yana sayısız diğer filmi, şovu, video oyununu ve romanı etkiledi. Dünyamızın bir yanılsama olduğunu öne sürüyor; duyarlı makineler hayatta kalmak için enerjimizi toplarken insanlığı uysal tutmayı amaçlayan bir bilgisayar simülasyonu. Bir insan hacker, tüm dünyanın bir yalan olduğunu keşfeder ve kötü AI derebeylerini yenmek için bir arayışa girer. Devam filmleri makineler ve insanlar arasındaki savaşa devam ediyor ve hayatınızdaki hemen hemen her şeyi sorgulamanıza neden olacak. Çılgınca gelebilir ama belki de şu anda bir simülasyonda yaşıyoruz. Vay.

Iron Man (2008)

Iron Man (2008)

Bu Marvel süper kahraman filmini listeye eklemek bazılarını şaşırtabilir, ancak ne kadar teknoloji meraklısı olduğunu küçümsemek zor. Eksantrik milyarder Tony Stark, esaretten kaçmak için etkileyici yüksek teknolojili Iron Man kostümünü geliştirir ve ardından onunla dünyayı kurtarmak için eve döner. Takım elbisenin ötesinde, jest tabanlı bilgisayar sistemi, yardımcı duyarlı robotlar ve harika araçlar, bunu büyük ekranda teknoloji kültürünün en iyi kutlamalarından biri haline getiriyor. Aynı zamanda, yanlış ellerde silaha dönüştürüldüğünde ortaya çıkardığı tehlikelerin de güzel bir hatırlatıcısıdır. Daha yakın tarihli Kara Panter ve Yenilmezler filmleri ve hatta Kara Şövalye serisi de bu kategoriye girer, ancak Demir Adam yenilik etrafında inşa edilmiş orijinal süper kahraman filmiydi.

I, Robot (2004)

I, Robot (2004)

Bu 2004 bilim kurgu gerilim filmi hiçbir ödül kazanmayacak, ancak hayal ettiği dünya gerçeğe korkunç derecede yakın. Bu gelecekte robotlar, insanlara giderek daha fazla bağımlı hale gelen ortak yardımcılardır. Ancak bir robot bir cinayete bulaştığında (bir insana asla zarar vermeyecek şekilde programlanmış oldukları düşünülürse imkansız gibi görünen bir fikir), insanlığa yönelik tehdit kaosa neden olur. Kullandığımız teknoloji hayatımızın içine yerleştikçe, bize sırt çevirme fikri çok uzak değil. Akıllı buzdolabınız sizi öldürecek kadar gelişmiş olmayabilir, ancak suçlular tarafından kişisel bilgilerinizi ele geçirmek için kullanılabilir. Teknoloji gelişmemize yardımcı olduğu gibi, bizim de sonumuz olabilir.

Tron: Legacy (2010)

Tron: Legacy (2010)

Yine, bu bilimkurgu gerilim filminin devamı tam olarak bir Oscar kazananı değil, ancak 1982 orijinal kült klasiği, şimdiye kadar yapılmış bir bilgisayar ağı veya video oyunu içinde dünyanın ilk büyük ekran tasvirlerinden biriydi. Etkisi Ready Player One ve Ralph Breaks the Internet gibi yeni filmlerde görülebilir. Daha yeni Tron, babasını aramaya giden ve yarattığı dijital gerçekliğin içinde sıkışıp kalan bir sanal dünya tasarımcısının oğlunu takip ediyor. Film, dijital bir dünyada insani bir bağlantı bulmanın evrensel temasını araştırıyor. Orijinal, aynı zamanda, büyük isimler veya şirketler tarafından çalışmaları çalınan gerçek hayattaki programcıların veya başlangıç kurucularının kötü durumuna da değindi.

The Martian (2015)

The Martian (2015)

Altın Küre ödüllü bu uzay filmi, geride kaldıktan sonra Mars’ta tek başına mahsur kalan bir astronot ve yardım gelene kadar uzun vadede hayatta kalmak için tüm zekasını, yaratıcılığını ve zekasını nasıl kullandığı hakkında. Marslı, özünde insan zekasının hikayesidir, ancak MacGyver-esque karakterinin varlığına yönelik her tehdidi yenmek için teknolojiyi nasıl kullandığı dikkat çekicidir. Dayandığı harika roman daha fazla ayrıntıya giriyor ama film, insanların ölüm karşısında neler başarabileceğini yakalamakta harika bir iş çıkarıyor. Bu, teknolojinin yapabileceği tüm iyi şeyleri ve insan rehberliğiyle en acımasız yerlerde bile hayat kurtarabileceğini gösteren birkaç filmden biri.

Wall-E (2008)

Wall-E (2008)

Bahse girerim bu listede bir Disney animasyon filmi beklemiyordunuz, ancak WALL-E teknoloji ve sonuçlarıyla dolu. Geleceğe giden yolda, insanlar şu anda yaşanmaz olan gezegenden tahliye edildikten sonra Dünya’yı temizlemek için yalnız bir robot kaldı. Dünya’nın kurtarılabileceğine dair kanıt arayan bir ziyaret robotuyla bir yaşam belirtisi bulur. İkili, uzay temelli bir kolonide yaşayan insanları geri gelip kendi pisliklerini düzeltmeye ikna etmek için bir yolculuğa çıkar. Keşfetmek için gelişmiş robotik kullanmak şu anda yaptığımız bir şey ve onu hasarlı dünyayı onarmak için kullanma fikri çok uzak değil. WALL-E, mevcut tüketim ve kirlilik seviyelerimizin keskin bir eleştirisidir.

Her (2013)

Her (2013)

Teknolojik gelişmelere dayalı bir romantik komediyi sık sık görmüyorsunuz, ancak Her ikisini kusursuz bir şekilde harmanlıyor. Bu Oscar ödüllü film, kadın sesiyle kişileştirilen gelişmiş bir yapay zeka sanal asistanıyla ilişki geliştiren yalnız bir adamı takip ediyor. Yapay zeka geliştikçe aralarındaki bağ cinsel bir düzeye yükselir, ancak adam daha sonra binlerce insanla ilişkisi olduğunu öğrendiğinde ezilir. Siri ve Alexa gibi sanal asistanlar daha yeni başladığında piyasaya sürülen Her, daha akıllı ve gerçekçi hale geldikçe AI’nın sonuçlarını keşfetmek için inanılmaz bir iş çıkarıyor. Fütüristik arayüzleri ve gerçek olan bir şeyi yapay bir şeyin yerine koymanın neden olduğu duygusal travmayı araştırıyor.

The Social Network (2010)

The Social Network (2010)

Liste, Facebook’un dahi Mark Zuckerberg tarafından kurulmasıyla ilgili bu 2010 yarı-tarihsel drama olmadan tamamlanmış sayılmaz. Ödüllü film, modern çağımızın en büyük teknolojik yeniliklerinden birinin başlangıç hikayesini anlatırken aynı zamanda dostluk, kıskançlık ve ihanet temalarıyla Shakespeare’e dönüşüyor. Yeni teknolojinin ve yeni icatların gücünü araştırıyor; sosyal medyanın gücü – emekleme döneminde bile – ve bu gücün insanları nasıl değiştirdiği. Bunu izleyip Facebook’un şu anda nerede olduğunu görmek ilginç bir yan yana: üniversiteli çocukların çekiciliğini değerlendiren bir yurt odası web sitesinden, 2016 ABD Başkanlık seçimlerini etkilemekle suçlanan bir pazarlama Goliath’a kadar. En hafif tabirle Facebook için çalkantılı bir 15 yıl oldu.

Yorum yap