Teknoloji

.NET Framework ve .NET Core Nedir? Avantajları Nelerdir?

Bir sonraki uygulamanız için ne seçmelisiniz – .NET Framework veya .NET Core? Bu yazıda bu iki platformu karşılaştıralım ve bir sonuca varabilecek miyiz bakalım.

.NET Framework Avantajları

Hızlı bir şekilde bir şeyler oluşturup yayınlaması gereken bir .NET geliştiricisiyseniz ve .NET Core’u öğrenmek için zamanınız yoksa, tercihiniz .NET Framework’tür.

Mevcut .NET uygulamalarının bakımını yapıyor ve yükseltiyorsanız, seçiminiz .NET Framework’tür. Mevcut bir .NET uygulamasını bir .NET Core uygulamasına taşımak biraz çalışma gerektirir.

İş aramak? Şu anda .NET Core’da çok fazla iş bulamayabilirsiniz.

.NET Framework neyse odur. .NET Framework’ün şu anki sürümü olan 4.8’in, .NET Framework’ün son sürümü olması bekleniyor. Gelecekte planlanmış yeni .NET Framework sürümleri olmayacak.

.NET Core Avantajları

Yeni bir uygulama oluşturuyorsanız ve .NET Core ile .NET Framework arasında bir seçeneğiniz varsa, .NET Core gitmeniz gereken yoldur.

Microsoft, .NET Core’un çok geliştirilmiş bir sürümü olan .NET Core v 3.0’ı duyurdu. Öğrenmek ve gelecek için inşa etmek istiyorsanız, yol .NET Core’dur.

.NET 3.0 artık WPF ve Windows Forms’u destekliyor. .NET Core 3.0 ayrıca UWP, WPF ve Windows Forms arasında çapraz geliştirmeyi de destekler. Bu, geliştiricilere UWP’nin modern arabirimlerini Windows Forms ve WPF’ye getirme esnekliği sağlar.

Yeni bir uygulama oluşturuyorsanız ve şirketiniz bunu onayladıysa, gidilecek yol .NET Core’dur. .NET Core daha da iyi olmaya devam edecek.

.NET Core, platformlar arası ihtiyaçlar için daha uygundur. .NET Core uygulamaları Windows, Linux ve macOS’ta desteklenir. Microsoft’un popüler açık kaynak kod düzenleyicisi Visual Studio Code, Windows, Linux ve macOS’ta desteklenir. VS Code, IntelliSense ve hata ayıklama dahil olmak üzere kod düzenleyicilerinin modern ihtiyaçlarını destekler. Sublime, Emacs ve VI gibi çoğu üçüncü taraf düzenleyici, .NET Core ile çalışır.

Mikro hizmetler mimarisi, .NET Framework, Java, Ruby veya diğerleri ile geliştirilen hizmetler dahil olmak üzere platformlar arası hizmetlerin .NET Core ile çalışmasına izin veren .NET Core’da desteklenir.

Konteynerler günümüzün sanal makineleridir. .NET Core’un modülerliği, hafifliği ve esnekliği, .NET Core uygulamalarını kapsayıcılarda dağıtmayı kolaylaştırır. Kapsayıcılar herhangi bir platformda, bulutta, Linux’ta ve Windows’ta dağıtılabilir. .NET Core, hem Docker hem de Azure Kubernetes Service ile iyi çalışır.

Yüksek performanslı ve ölçeklenebilir sistemlere duyulan ihtiyaç.

.NET Core geliştirildiğinde performans ve ölçeklenebilirlik iki ana odak noktasıydı. .NET Core ve ASP.NET Core, bazı kıyaslamalara göre en iyi performans gösteren web çerçeveleridir.

.NET Core sürümleri birlikte iyi çalışır. Aynı makinede birden fazla sürümü ve uygulamayı yan yana kolayca çalıştırabilirsiniz.

C#’ ın gücü

C#, aralarında en çok yönlü programlama dilidir ve birkaç ayda bir değişmektedir. Dillerin her küçük sürümü, bazı harika ve modern özellikler sunar. Mevcut C# 8.0 ve C# 9.0 sürümleri, programcıların hayatlarını kolaylaştırmak için birkaç yeni özellik sunmuştur. Dil, temiz, daha hızlı ve modern kod yazmak için tasarlanmıştır. Dil üretken olacak şekilde tasarlanmıştır.

.NET Core vs .NET Framework

Temel.NET Core .NET Framework
Platform veya Framework.NET Core hakkında konuştuğumuzda, ASP.NET Core ve Evrensel Windows Platformu gibi çerçevelerin güvendiği ve .NET Core platformunun işlevlerini genişlettiği platform olarak tanımlanır..Net Framework tam teşekküllü bir geliştirme çerçevesidir. Çerçeve, UI, DB bağlantısı, hizmetler, API’ler vb. gibi uygulamaların geliştirilmesi için tüm temel gereksinimleri sağlar.
Açık kaynak.NET Core, açık kaynaklı bir platformdur.The.Net Framework, belirli açık kaynak bileşenlerini içerir.
Çapraz Platform“Bir kez oluştur, her yerde çalıştır” kavramına dayanmaktadır. Çapraz platform olduğu için Windows, Linux ve Mac OS dahil olmak üzere çeşitli işletim sistemleriyle uyumludur..NET Framework yalnızca Windows işletim sistemi (işletim sistemi) ile uyumludur
Uygulama modelleri.Net Core’un Uygulama Modeli, ASP.NET ve Windows evrensel uygulamalarını içerir..NET Framework’ün Uygulama Modeli, WinForms, ASP.NET ve WPF’yi içerir.
Kurulum.Net Core, çapraz platformdur, bu nedenle bağımsız olarak kurulması gerekir..NET Framework, pencereler için tek bir paket yükleme ve çalıştırma ortamına sahiptir.
Microservices desteği.NET Core mikro hizmetleri destekler. NET Core, her bir mikro hizmet için en aza indirilebilecek bir teknolojiler karışımına izin verir..NET Framework hakkında konuştuğumuzda, mikro hizmetlerin birden çok dilde oluşturulmasına ve dağıtılmasına izin vermiyor.
REST hizmetleri desteği.NET Core, WCF( Windows Communication Foundation) hizmetlerini desteklemez. Her zaman bir REST API oluşturmanız gerekir.WCF (Windows Communication Foundation) hizmetleri söz konusu olduğunda, .NET Framework harika bir seçimdir. Ayrıca RESTful servisleriyle de çalışır.
Performans ve Ölçeklenebilirlik.NET çekirdeği, mimarisi nedeniyle .NET Framework’e kıyasla yüksek ölçeklenebilirlik ve performans sağlar..NET Framework, .NET Core ile karşılaştırıldığında daha az ölçeklenebilir ve düşük performans sağlar.
GüvenlikKod Erişim Güvenliği gibi bir özellik .NET çekirdeğinde mevcut değildir, bu nedenle .NET Framework bu durumda avantaja sahiptir..NET Framework, kod erişim güvenliği adı verilen bu özelliğe sahiptir.
Cihazlara odaklan.NET Core, oyun, mobil, IoT, AI vb. gibi çeşitli alanlarda uygulamalar geliştirmeye odaklanır..NET Framework is limited to window OS.
UygunlukMobile.NET Core, Windows, Linux ve Mac OS gibi çeşitli işletim sistemleriyle uyumludur.Diğer .NET Framework üzerinde yalnızca Windows işletim sistemi ile uyumludur.
Mobile Development Mobil uygulamalar işletmeler için daha önemli hale geliyor. .NET Core, mobil uygulamalar için bir miktar desteğe sahiptir. Mobil uygulamalar için Xamarin ve diğer açık kaynaklı platformlarla uyumludur.Öte yandan, .NET Framework geliştirmelerini hiç desteklemiyor ve bu bir sorun.
CLI Araçları.NET Core, tüm platformlar için çok hafif bir CLI (Komut Satırı Arabirimi) sağlar. Her zaman bir IDE’ye geçme seçeneği vardır..NET Framework, CLI için çok ağırdır. bazı geliştiriciler IDE yerine CLI üzerinde çalışmayı tercih eder.
Dağıtım Modeli.NET Core’un yeni bir sürümü yüklendiğinde, her seferinde bir bilgisayarda güncellenir ve mevcut programda etkilenmeden yeni dizinler/klasörler oluşturulur. Sonuç olarak, .NET Core sağlam ve uyarlanabilir bir dağıtım modeli sağlar.IDE .NET Framework durumunda, güncellenmiş sürüm yayınlandığında, ilk olarak yalnızca internet bilgi hizmetinde dağıtılır.
Paketleme ve nakliye.NET Core, Nuggets paketleri koleksiyonu olarak gönderilir..NET Framework’ün tüm kitaplıkları birlikte paketlenir ve gönderilir.

NET Core ve .NET Framework. Hangisi Daha İyi ?

Bu sorunun cevabı proje gereksinimine, projemizin ne talep ettiğine bağlıdır, bu nedenle projemiz için .NET Framework ve .NET Core’dan en iyisini seçmemiz için dikkate almamız gereken bazı noktalar var.

Aşağıdaki durumlarda .NET Core’u tercih edin veya seçin:

  1. Proje, platformlar arası entegrasyon talep ediyor.
  2. Proje, mikro hizmetlerin geliştirilmesini gerektiriyor.
  3. .NET Core, CLI için uygun olduğundan, proje büyük ölçüde CLI’ye (Komut Satırı Arayüzü) dayanır.

Aşağıdaki durumlarda .NET Framework’ü tercih edin veya seçin:

  1. Uygulamalar zaten .NET Framework üzerinde çalışıyor.
  2. Uygulamalar, .NET Core’da bulunmayan iş akışı, web formları veya WCF gibi teknolojileri gerektirir.
  3. Uygulamalar yalnızca Windows üzerinde çalışacak şekilde oluşturulmuştur.

Sonuç

Şimdiye kadar, el ele gitseler de .NET Core ve .NET Framework’ün ne olduğunu iyi anladık. Basit bir ifadeyle, .NET Core, Microsoft’un .NET Framework’ün (Çerçeve, kod kitaplıkları ve çeşitli komut dosyası dilleri için destek sağlayan, yazılım sistemleri için yeniden kullanılabilir bir tasarım platformudur) en son sürümüdür. , genel amaçlı programlama platformu. Windows, Mac OS X ve Linux ile çalışan platformlar arası bir çerçevedir. NET Core Framework, mobil, masaüstü, çevrimiçi, bulut, IoT, makine öğrenimi, mikro hizmetler, oyunlar dahil olmak üzere çeşitli uygulamalar oluşturmak için kullanılabilir.

.NET Core, modüler, hafif, hızlı ve platformlar arası bir Çerçeve yapmak için sıfırdan yazılmıştır. Oysa Microsoft’un Net Framework’ü, Windows uygulamaları oluşturmak ve çalıştırmak için bir yazılım geliştirme platformudur. Net çerçevesi, geliştirici araçları, programlama dilleri ve kitaplıkları içerir. masaüstü ve web uygulamaları geliştirmek için kullanılır. Ayrıca web siteleri, web hizmetleri ve oyunlar oluşturmak için kullanılır.

.Net Framework, geliştiricilerin Microsoft’un Windows platformunda çalışacak programlar oluşturmasına izin vermek için tasarlanmıştır ve nokta net çerçeve uygulamaları çok platformlu uygulamalardır.

Sıkça Sorulan Sorular

.NET Core .NET Framework yerini alıyor mu?

.NET Core ve .NET Framework’ün daha önce tartıştığımız eksileri ve artıları olduğu ve proje ihtiyaçlarına göre aralarından seçim yapmamız gerektiği için bu sorunun cevabı hayır.

.Net Core neden .NET Framework ten daha hızlıdır?

.NET Core, .NET Framework’ten daha hızlıdır, çünkü .NET Core mimarisi modüler, hafif, hızlı ve platformlar arası bir Çerçeve yapmak için sıfırdan yazılır veya yeniden yapılandırılır.

.NET Core Ne Zaman Kullanılmamalı

Aşağıdaki senaryolarda .NET Core seçmemeli veya kullanmamalısınız.

  1. Uygulamalar, .NET Core’da bulunmayan iş akışı, web formları veya WCF gibi teknolojileri gerektirir.
  2. Uygulamalar yalnızca Windows üzerinde çalışacak şekilde oluşturulmuştur.
  3. Sürekli yükseltmeler ve değişiklikler ile uğraşmak istemiyorum.

.NET Framework Ne Zaman Çalıştırılmamalı

Aşağıdaki durumlarda .NET Framework kullanmamalı veya çalıştırmamalısınız

  1. Proje, platformlar arası entegrasyon talep ediyor.
  2. Proje, mikro hizmetlerin geliştirilmesini gerektirir.
  3. .NET Core, CLI için uygun olduğundan, proje büyük ölçüde CLI’ye (Komut Satırı Arayüzü) dayanır.

Yorum yap