Nesnelerin İnterneti ( IoT ), birbiriyle ilişkili bilgi işlem cihazları, benzersiz tanımlayıcılar (UID’ler) ile sağlanan mekanik ve dijital makineler ve insandan insana veya insandan bilgisayara etkileşim gerektirmeden veriyi bir ağ üzerinden aktarma yeteneğidir.
Kısaca Nesnelerin interneti (IOT), günlük hayatta kullandığımız fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olarak kurmuş oldukları iletişim ağıdır.
Nesnelerin interneti tanımı, çoklu teknolojilerin yakınsaması, gerçek zamanlı analitik , makine öğrenimi , emtia sensörleri ve gömülü sistemler nedeniyle gelişmiştir. Geleneksel gömülü sistemler , kablosuz sensör ağları , kontrol sistemleri , otomasyon ( ev ve bina otomasyonu dahil) ve diğer alanların tümü, nesnelerin interneti sağlanmasına katkıda bulunur. Tüketici pazarında, IoT teknolojisi en çok ” akıllı ev ” kavramıyla ilgili ürünlerle eşanlamlıdır, birini destekleyen cihazları ve cihazları (aydınlatma armatürleri, termostatlar , ev güvenlik sistemleri ve kameralar ve diğer ev aletleri gibi) veya daha yaygın ekosistemlerdir ve akıllı telefonlar ve akıllı hoparlörler gibi bu ekosistemle ilişkili cihazlar aracılığıyla kontrol edilebilir.
IoT’nin büyümesindeki, özellikle gizlilik ve güvenlik alanlarındaki tehlikelerle ilgili bir dizi ciddi endişe var ve sonuç olarak bu endişeleri ele almak için sanayi ve hükümet hareketleri başladı.
Akıllı cihazlar ağının ana konsepti 1982 gibi erken bir tarihte tartışıldı, Carnegie Mellon Üniversitesi’ndeki değiştirilmiş bir Coca-Cola otomatı internete bağlı ilk cihaz oldu envanterini ve yeni yüklenen içeceklerin soğuk ya da değil. Mark Weiser’ın 1991’de her yerde bulunan “21. Yüzyılın Bilgisayarı” ve UbiComp ve PerCom gibi akademik mekanlar hakkındaki makalesi IoT’nin çağdaş vizyonunu üretti. 1994 yılında Reza Raji, IEEE Spectrum’daki konsepti “ev aletlerinden fabrikalara kadar her şeyi entegre etmek ve otomatikleştirmek için küçük veri paketlerini büyük bir düğüm grubuna [hareket ettirmek] olarak tanımladı. 1993 ve 1997 arasında, birçok şirket Microsoft’un İşyerinde veya Novell’in NEST’i gibi çözümler önerdi. Alan, Bill Joy’un 1999’da Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda sunulan “Altı Web” çerçevesinin bir parçası olarak cihazdan cihaza iletişimi öngördüğü zaman hız kazandı.
“Nesnelerin İnterneti” terimi, daha sonra MIT’in Auto-ID Center’ı olan Procter & Gamble’dan Kevin Ashton tarafından 1999 yılında “şeyler için internet” i tercih etmesine rağmen icat edildi. Bu noktada, bilgisayarların tüm bireysel şeyleri yönetmesine izin verecek olan radyo frekansı tanımlamasını (RFID) nesnelerin interneti için gerekli olarak gördü.
Nesnelerin İnterneti “basitçe İnternet’e insanlardan daha fazla şey veya nesnenin bağlandığı nokta” olarak tanımlayan Cisco Systems , IoT’nin 2008/2009 yılları arasında nesnelerin / insan oranının artmasıyla “doğduğunu” tahmin etti. 2003’te 0,08’den 2010’da 1,84’e.
Nesnelerin interneti arkasındaki temel itici güç, 1959 yılında Mohamed M. Atalla ve Dawon Kahng tarafından Bell Labs’ta icat edilen MOSFET (metal-oksit-yarı iletken alan etkili transistör veya MOS transistör). MOSFET, bilgisayarlar , akıllı telefonlar , tabletler ve Internet hizmetleri de dahil olmak üzere çoğu modern elektroniğin temel yapı taşıdır. Dennard ölçeklendirmesinin öngördüğü bir hızda MOSFET ölçeklendirme minyatürizasyonu ve Moore yasası , 20. yüzyılın sonlarından bu yana elektronik endüstrisindeki teknolojik ilerlemelerin arkasındaki itici güç olmuştur. MOSFET ölçeklendirme, güç tüketimini azaltma, silikon-izolatör (SOI) yarı iletken cihaz üretimi ve çok çekirdekli işlemci teknolojisi gibi gelişmelerle ilerleyen 21. yüzyılın başlarına kadar genişletildi. MOSFET’ler , enerji tüketimini azaltarak nanoelektronik seviyelere iniyor .
NESNELERİN INTERNETİ PROJE UYGULAMALARI
IoT cihazları için kapsamlı uygulama seti genellikle tüketici, ticari, endüstriyel ve altyapı alanlarına ayrılmıştır.
Tüketici uygulamaları
Bağlı araçlar, ev otomasyonu , giyilebilir teknoloji , bağlı sağlık ve uzaktan izleme özellikli cihazlar da dahil olmak üzere, IoT cihazlarının büyüyen bir kısmı tüketici kullanımı için yaratılmıştır. [25]
Akıllı ev
IoT cihazları, aydınlatma, ısıtma ve klima, medya ve güvenlik sistemlerini içerebilen daha büyük ev otomasyonu konseptinin bir parçasıdır. Uzun vadeli faydalar, ışıkların ve elektronik cihazların otomatik olarak kapatılmasını sağlayarak enerji tasarrufunu içerebilir.
Akıllı bir ev veya otomatik ev, akıllı cihazları ve cihazları kontrol eden bir platforma veya hub’a dayanabilir. Örneğin, Apple’ın HomeKit ürününü kullanan üreticiler, ev ürünlerini ve aksesuarlarını iPhone ve Apple Watch gibi iOS cihazlarındaki bir uygulama tarafından kontrol edebilirler. Bu, özel bir uygulama veya Siri gibi iOS yerel uygulamaları olabilir. Bu, Lenovo’nun Wi-Fi köprüsüne ihtiyaç duymadan Apple’ın Home uygulaması veya Siri aracılığıyla kontrol edilen bir dizi akıllı ev cihazı olan Lenovo’nun Akıllı Ev Temelleri durumunda gösterilebilir. Farklı akıllı ev ürünlerini bağlamak için bağımsız platformlar olarak sunulan özel akıllı ev hub’ları da var ve bunlar arasında Amazon Echo , Google Home , Apple’ın HomePod’u ve Samsung’un SmartThings Hub’ı var . Ticari sistemlere ek olarak, birçok tescilli olmayan, açık kaynaklı ekosistem vardır; Ev Asistanı, OpenHAB ve Domoticz dahil.
Yaşlı bakımı
Akıllı bir evin önemli bir uygulaması, engelli ve yaşlı bireylere yardım sağlamaktır. Bu ev sistemleri, sahibinin kendine özgü sakatlıklarını gidermek için yardımcı teknoloji kullanır. [35] Ses kontrolü , uyarı sistemleri işitme engelli kullanıcılar tarafından giyilen koklear implantlara doğrudan bağlanabilirken, görme ve hareket kabiliyeti sınırlamalarında kullanıcılara yardımcı olabilir. [36] Ayrıca ek güvenlik özellikleri ile donatılabilirler. Bu özellikler, düşme veya nöbet gibi tıbbi acil durumları izleyen sensörleri içerebilir. Bu şekilde uygulanan akıllı ev teknolojisi kullanıcılara daha fazla özgürlük ve daha yüksek yaşam kalitesi sağlayabilir. [35]
“Kurumsal IoT” terimi, işletme ve kurumsal ortamlarda kullanılan cihazları ifade eder. 2019 yılına kadar, EIoT’nin 9.1 milyar cihazı açıklayacağı tahmin ediliyor.
Ticari uygulama
Tıbbi ve Sağlık Hizmetleri
Tıbbi şeylerin interneti ( IoMT ) tıbbi ve sağlıkla ilgili amaçlar, araştırma ve izleme için veri toplama ve analiz için IoT’nin bir uygulamasıdır. IoMT’ye “Akıllı Sağlık Hizmetleri”, , sayısallaştırılmış bir sağlık sistemi oluşturma, mevcut tıbbi kaynakları ve sağlık hizmetlerini bağlama teknolojisi olarak atıfta bulunuldu. [ alıntı gerekli ]
IoT cihazları uzaktan sağlık izleme ve acil durum bildirim sistemlerini etkinleştirmek için kullanılabilir. Bu sağlık izleme cihazları, kan basıncı ve kalp atış hızı monitörlerinden, kalp pilleri, Fitbit elektronik bileklikler veya gelişmiş işitme cihazları gibi özel implantları izleyebilen gelişmiş cihazlara kadar değişebilir. Bazı hastaneler ne zaman meşgul olduklarını ve ne zaman kalkmaya çalıştıklarını tespit edebilen “akıllı yataklar” uygulamaya başladı. Ayrıca, hemşirelerin manuel etkileşimi olmadan hastaya uygun basınç ve desteğin uygulanmasını sağlamak için kendini ayarlayabilir. 2015 Goldman Sachs raporu sağlık IoT cihazlarının “geliri artırarak ve maliyeti düşürerek ABD’ye yıllık sağlık harcamalarında 300 milyar dolardan fazla tasarruf sağlayabileceğini” belirtti. Dahası, tıbbi takibi desteklemek için mobil cihazların kullanılması, ‘m-sağlık’ yaratılmasına, analiz edilen sağlık istatistiklerinin kullanılmasına yol açtı. ”
Uzman sensörler, yaşlıların sağlığını ve genel refahını izlemek için yaşam alanlarında da donatılabilir, aynı zamanda uygun tedavinin uygulanmasını sağlar ve insanlara terapi yoluyla da kayıp mobiliteyi geri kazanmalarına yardımcı olur. Bu sensörler, ev içi izleme cihazlarını hastane tabanlı sistemlere bağlamak gibi farklı ortamlarda değerli bilgileri toplayabilen, işleyebilen, aktarabilen ve analiz edebilen bir akıllı sensörler ağı oluşturur. Bağlı teraziler veya giyilebilir kalp monitörleri gibi sağlıklı yaşamı teşvik eden diğer tüketici cihazları da IoT ile bir olasılıktır. Doğum öncesi ve kronik hastalar için uçtan uca sağlık izleme IoT platformları da mevcut olup, sağlık hayati önemini ve tekrarlayan ilaç gereksinimlerini yönetmeye yardımcı olur.
Plastik ve kumaş elektroniği üretim yöntemlerindeki gelişmeler, ultra düşük maliyetli, kullanım ve atma IoMT sensörlerini mümkün kılmıştır. Bu sensörler, gerekli RFID elektronikleriyle birlikte, kablosuz olarak çalışan tek kullanımlık algılama cihazları için kağıt veya e-tekstiller üzerine imal edilebilir. Taşınabilirlik ve düşük sistem karmaşıklığının önemli olduğu bakım noktası tıbbi teşhisleri için uygulamalar oluşturulmuştur.
2018’den itibaren IoMT sadece klinik laboratuvar endüstrisinde değil, aynı zamanda sağlık ve sağlık sigortası endüstrilerinde de uygulanmaktaydı. Sağlık sektöründeki IoMT şimdi doktorların, hastaların ve hastaların, hemşirelerin, ailelerin ve benzerlerinin koruyucular gibi diğerlerinin, hasta kayıtlarının bir veritabanına kaydedildiği, doktorlara ve diğerlerinin izin verdiği bir sistemin parçası olmasına izin veriyor. tıbbi personelin hasta bilgilerine erişimi olmalıdır. Ayrıca, IoT tabanlı sistemler, hastanın tıbbi koşullarına esnek olmayı içeren hasta merkezli bir sistemdir.
Sigorta endüstrisindeki IoMT, daha iyi ve yeni türden dinamik bilgilere erişim sağlar. Bu, müşteri davranışını izlemek için biyosensörler, giyilebilir cihazlar, bağlı sağlık cihazları ve mobil uygulamalar gibi sensör tabanlı çözümleri de içerir. Bu, daha doğru yüklenim ve yeni fiyatlandırma modellerine yol açabilir.
IoT’nin sağlık hizmetlerinde uygulanması, kronik hastalıkların yönetilmesinde ve hastalık önleme ve kontrolünde temel bir rol oynamaktadır. Güçlü kablosuz çözümlerin bağlanmasıyla uzaktan izleme mümkün olur. Bağlantı, sağlık pratisyenlerinin hastanın verilerini yakalamasını ve sağlık verileri analizinde karmaşık algoritmalar uygulamasını sağlar.
Taşıma
IoT, çeşitli ulaşım sistemleri arasında iletişim, kontrol ve bilgi işlemenin entegrasyonuna yardımcı olabilir. IoT’nin uygulanması ulaşım sistemlerinin tüm yönlerini kapsamaktadır (yani araç, altyapı ve sürücü veya kullanıcı). Bir taşıma sisteminin bu bileşenleri arasındaki dinamik etkileşim, araç içi ve araç içi iletişim, akıllı trafik kontrolü , akıllı park etme, elektronik ücret toplama sistemleri , lojistik ve filo yönetimi , araç kontrolü , güvenlik ve yol yardımı sağlar. Lojistik ve Filo Yönetiminde, örneğin, bir IoT platformu, kargo ve varlıkların konumunu ve koşullarını kablosuz sensörler aracılığıyla sürekli olarak izleyebilir ve yönetim istisnaları oluştuğunda (gecikmeler, hasarlar, hırsızlıklar vb.) Belirli uyarılar gönderebilir. . Bu ancak IoT ve cihazlar arasındaki kesintisiz bağlantısı ile mümkün olabilir. GPS, Nem ve Sıcaklık gibi sensörler IoT platformuna veri gönderir ve ardından veriler analiz edilir ve daha sonra kullanıcılara gönderilir. Bu şekilde, kullanıcılar araçların gerçek zamanlı durumunu izleyebilir ve uygun kararlar verebilirler. Makine Öğrenimi ile birleştirilirse, sürücülere uyuşukluk uyarıları vererek ve kendinden tahrikli otomobiller sağlayarak trafik kazalarını azaltmaya da yardımcı olur.
V2X iletişimi
Araç iletişim sistemlerinde , araç-her şey iletişimi (V2X) üç ana bileşenden oluşur: araç-araç iletişimi (V2V), araç-altyapı iletişimi (V2I) ve araç-yaya iletişimi (V2P). V2X, otonom sürüş ve bağlantılı yol altyapısının ilk adımıdır.
Bina ve ev otomasyonu
IoT cihazları, ev otomasyonu ve bina otomasyon sistemlerinde çeşitli bina türlerinde (örneğin kamu ve özel, endüstriyel, kurumlar veya konutlar) kullanılan mekanik, elektrik ve elektronik sistemleri izlemek ve kontrol etmek için kullanılabilir. Bu bağlamda, literatürde üç ana alan ele alınmaktadır:
- Enerji tasarruflu ve IOT güdümlü “akıllı binalar” yaratmak için internetin bina enerji yönetim sistemleriyle entegrasyonu.
- Enerji tüketimini azaltmak için olası gerçek zamanlı izleme araçları ve yolcu davranışlarını izlemek.
- Akıllı cihazların yapılı çevreye entegrasyonu ve gelecekteki uygulamalarda nasıl kullanılacağını nasıl bildikleri.
Endüstriyel uygulamalar
IIoT olarak da bilinen endüstriyel IoT cihazları, bağlı ekipman, (OT) operasyonel teknoloji, konumlar ve kişilerden veri alır ve analiz eder. Operasyonel teknoloji (OT) izleme cihazlarıyla birlikte IIoT, endüstriyel sistemleri düzenlemeye ve izlemeye yardımcı olur.Ayrıca, varlıkların boyutu küçük bir vidadan farklı olabileceğinden endüstriyel depolama birimlerinde varlık yerleşiminin otomatik kayıt güncellemeleri için de aynı uygulama yapılabilir. tüm motor yedek parçası ve bu tür varlıkların yanlış yerleştirilmesi insan gücü zaman ve parasının yüzdelik kaybına neden olabilir.
Üretim
IoT, algılama, tanımlama, işleme, iletişim, çalıştırma ve ağ özellikleri ile donatılmış çeşitli üretim cihazlarının sorunsuz entegrasyonunu gerçekleştirebilir. Böylesine yüksek derecede entegre bir akıllı siber-fiziksel alana dayanarak, üretim için tamamen yeni iş ve pazar fırsatları yaratmak için kapıyı açar. Şebeke kontrolü ve üretim ekipmanlarının yönetimi, varlık ve durum yönetimi veya üretim süreci kontrolü IoT’yi endüstriyel uygulamalar ve akıllı üretim alanına da getiriyor. IoT akıllı sistemleri, makineleri, sensörleri ve kontrol sistemlerini bir araya getirerek yeni ürünlerin hızlı bir şekilde üretilmesini, ürün taleplerine dinamik yanıt vermeyi ve imalat üretim ve tedarik zinciri ağlarının gerçek zamanlı optimizasyonunu sağlar.
Proses kontrollerini otomatikleştiren dijital kontrol sistemleri , operatör araçları ve tesis güvenliğini ve güvenliğini optimize etmek için servis bilgi sistemleri IIoT’nin gözünde. Fakat aynı zamanda güvenilirliği en üst düzeye çıkarmak için tahmini bakım , istatistiksel değerlendirme ve ölçümler yoluyla varlık yönetimine de uzanır. Endüstriyel yönetim sistemleri akıllı şebekelerle entegre edilebilir ve gerçek zamanlı enerji optimizasyonu sağlar. Ölçümler, otomatik kontroller, tesis optimizasyonu, sağlık ve güvenlik yönetimi ve diğer işlevler çok sayıda ağa bağlı sensör tarafından sağlanır.
İmalattaki endüstriyel IoT (IIoT) o kadar çok iş değeri üretebilir ki, sonunda Endüstri 4.0 olarak da adlandırılan Dördüncü Sanayi Devrimi’ne yol açacaktır. IIoT uygulamasından kaynaklanan büyüme potansiyeli, 2030 yılına kadar 12 trilyon dolar küresel GSYİH yaratabilir.
Endüstriyel büyük veri analitiği, endüstriyel büyük verilerin tek kabiliyeti olmasa da, varlık tahmini tahmini bakımında hayati bir rol oynayacaktır. Siber-fiziksel sistemler (CPS) endüstriyel büyük verilerin temel teknolojisidir ve insan ile siber dünya arasında bir arayüz olacaktır.
Tarım
Çiftçilikte sıcaklık, yağış, nem, rüzgar hızı, haşere istilası ve toprak içeriği hakkında veri toplama gibi çok sayıda IoT uygulaması vardır . Bu veriler, tarım tekniklerini otomatikleştirmek, kalite ve miktarı iyileştirmek, risk ve israfı en aza indirmek ve bitkileri yönetmek için gereken çabayı azaltmak için bilinçli kararlar almak için kullanılabilir. Örneğin, çiftçiler artık toprak sıcaklığını ve nemi uzaktan izleyebiliyor ve hatta IoT tarafından elde edilen verileri hassas gübreleme programlarına uygulayabiliyor.
Ağustos 2018’de Toyota Tsusho , su yönetimi ile ilgili IoT teknolojileri için Microsoft Azure uygulama paketini kullanarak balık yetiştiriciliği araçları oluşturmak için Microsoft ile bir ortaklık kurdu. Kısmen Kindai Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından geliştirilen su pompası mekanizmaları, bir konveyör banttaki balık sayısını saymak, balık sayısını analiz etmek ve balıkların sağladığı verilerden su akışının etkinliğini çıkarmak için yapay zeka kullanır. Bu işlemde kullanılan belirli bilgisayar programları Azure Machine Learning ve Azure IoT Hub platformları kapsamındadır.
Altyapı uygulamaları
Köprüler, demiryolu hatları ve kara ve deniz rüzgar santralleri gibi sürdürülebilir kentsel ve kırsal altyapıların operasyonlarının izlenmesi ve kontrol edilmesi IoT’nin önemli bir uygulamasıdır. IoT altyapısı, güvenliği tehlikeye atabilecek ve riski artırabilecek yapısal koşullardaki her türlü olay veya değişikliği izlemek için kullanılabilir. IoT, maliyet tasarrufu, zaman azaltımı, daha kaliteli iş günü, kağıtsız iş akışı ve üretkenlik artışı ile inşaat sektörüne fayda sağlayabilir. Real-Time Data Analytics ile daha hızlı kararlar almanıza ve tasarruf etmenize yardımcı olabilir. Ayrıca, farklı servis sağlayıcıları ve bu tesislerin kullanıcıları arasındaki görevleri koordine ederek onarım ve bakım faaliyetlerini verimli bir şekilde planlamak için de kullanılabilir. [45] IoT cihazları, gemilere erişim sağlamak için köprüler gibi kritik altyapıyı kontrol etmek için de kullanılabilir. Altyapıyı izlemek ve işletmek için IoT cihazlarının kullanılması, olay yönetimi ve acil durum müdahale koordinasyonunu ve hizmet kalitesini, çalışma zamanlarını iyileştirecek ve altyapı ile ilgili tüm alanlarda işletme maliyetlerini azaltacaktır. Atık yönetimi gibi alanlar bile, IoT tarafından getirilebilecek otomasyon ve optimizasyondan yararlanabilir.
Büyükşehir ölçekli dağıtımlar
Şehirlerin ve sistemlerin daha iyi yönetilmesini sağlamak için IoT’nin planlanan veya devam eden büyük ölçekli dağıtımları vardır. Örneğin, türünün tam donanımlı ve kablolu akıllı kentlerinden ilki olan Güney Kore Songdo , kademeli olarak inşa ediliyor ve ticaret bölgesinin yaklaşık yüzde 70’i Haziran 2018 itibariyle tamamlandı . Şehrin çoğunun insan müdahalesi olmadan veya çok az bir müdahalede bulunmaksızın kablolu ve otomatik olması planlanmaktadır.
Başka bir uygulama şu anda Santander , İspanya’da devam etmekte olan bir projedir. Bu konuşlandırma için iki yaklaşım benimsenmiştir. 180.000 nüfuslu bu şehir, şehir akıllı telefon uygulamasının 18.000 yüklemesini gördü. Uygulama park arama, çevre izleme, dijital şehir gündemi ve daha fazlası gibi hizmetleri sağlayan 10.000 sensöre bağlı. Bu dağıtımda, her bir bildirimin etkisini en üst düzeye çıkarmayı amaçlayan şehir davranışına dayalı bir kıvılcım anlaşması mekanizması aracılığıyla satıcılara fayda sağlamak için şehir bağlam bilgileri kullanılır. [74]
Devam eden büyük ölçekli uygulamaların diğer örnekleri arasında Çin-Singapur Guangzhou Bilgi Şehri; hava ve su kalitesini iyileştirme, gürültü kirliliğini azaltma ve San Jose, Kaliforniya’da ulaşım verimliliğini artırma çalışmaları; ve batı Singapur’da akıllı trafik yönetimi. RPMA (Rasgele Faz Çoklu Erişim) teknolojisini kullanan San Diego merkezli Ingenu , Wi-Fi ile aynı lisanssız 2.4 gigahertz spektrumunu kullanan düşük bant genişlikli veri iletimleri için ülke çapında bir kamu ağı oluşturdu. Ingenu’nun “Makine Ağı”, San Diego ve Dallas dahil 35 büyük şehirde ABD nüfusunun üçte birinden fazlasını kapsıyor. Fransız şirketi Sigfox , 2014 yılında San Francisco Körfez Bölgesi’nde ABD’de böyle bir dağıtım gerçekleştiren ilk iş olan Ultra Darbant kablosuz veri ağı kurmaya başladı 2016 yılının sonuna kadar ABD’de toplam 30 şehri kapsayacak toplam 4000 baz istasyonu , şimdiye kadar ülkenin en büyük IoT ağ kapsama sağlayıcısı haline geldi. Cisco ayrıca akıllı şehirler projelerine de katılıyor. Cisco, akıllı Wi-Fi, Akıllı Güvenlik ve Güvenlik, Akıllı Aydınlatma, Akıllı Park, Akıllı Ulaşım, Akıllı Otobüs Durakları, Akıllı Kiosklar, Devlet Hizmetleri için Uzaktan Uzman (REGS) ve Akıllı Eğitim için teknolojileri beş kilometrelik alanda kullanmaya başladı. Vijaywada şehri.
Büyük bir konuşlandırmanın başka bir örneği, New York’taki New York Waterways tarafından, şehrin tüm gemilerini birbirine bağlamak ve 7/24 canlı olarak izleyebilmek için tamamlanan bir dağıtımdır. Ağ, kritik uygulamalar için kablosuz ağlar geliştiren Chicago merkezli bir şirket olan Fluidmesh Networks tarafından tasarlandı ve geliştirildi. NYWW ağı şu anda Hudson Nehri, Doğu Nehri ve Yukarı New York Körfezi’nde kapsama alanı sağlıyor. Kablosuz ağ kurulduğunda, NY Waterway filosunu ve yolcularını daha önce mümkün olmayan bir şekilde kontrol edebiliyor. Yeni uygulamalar arasında güvenlik, enerji ve filo yönetimi, dijital tabela, halka açık Wi-Fi, kağıtsız biletleme ve diğerleri sayılabilir.
Enerji yönetimi
Önemli sayıda enerji tüketen cihaz (örn. Anahtarlar, elektrik prizleri, ampuller, televizyonlar, vb.) Zaten internet bağlantısını entegre eder, bu da güç üretimini ve enerji kullanımını dengelemek için yardımcı programlarla iletişim kurmalarına olanak tanır ve bütün. Bu cihazlar, kullanıcılar tarafından uzaktan denetime veya bulut tabanlı bir arabirim aracılığıyla merkezi yönetime olanak tanır ve zamanlama gibi işlevlere olanak tanır (örn. Isıtma sistemlerini uzaktan açma veya kapatma, fırınları kontrol etme, aydınlatma koşullarını değiştirme vb.). Akıllı şebeke bir yardımcı program IoT uygulamasıdır; sistemleri, elektrik üretiminin ve dağıtımının verimliliğini artırmak için enerji ve güçle ilgili bilgileri toplar ve bunlara göre hareket eder. Gelişmiş ölçüm altyapısı (AMI) İnternet’e bağlı cihazlar kullanarak, elektrik hizmetleri yalnızca son kullanıcılardan veri toplamakla kalmaz, aynı zamanda transformatörler gibi dağıtım otomasyon cihazlarını da yönetir.
Çevresel izleme
IoT’nin çevresel izleme uygulamaları tipik olarak hava veya su kalitesini , atmosferik veya toprak koşullarını izleyerek çevrenin korunmasına yardımcı olmak için sensörler kullanır ve hatta vahşi yaşam hareketlerini ve habitatlarını izlemek gibi alanları içerebilir. İnternete bağlı kaynak kısıtlı cihazların geliştirilmesi, deprem veya tsunami erken uyarı sistemleri gibi diğer uygulamaların acil servisler tarafından daha etkili yardım sağlamak için de kullanılabileceği anlamına gelir. Bu uygulamadaki IoT cihazları genellikle geniş bir coğrafi alana yayılmıştır ve ayrıca mobil olabilir. IoT’nin kablosuz algılamaya getirdiği standardizasyonun bu alanda devrim yaratacağı ileri sürüldü.
Living Lab
IoT’yi entegre etmenin bir başka örneği de, araştırma-yenilik sürecini bütünleştiren ve birleştiren, kamu-özel-kişi-ortaklığıyla kurulan Living Lab’dir. Şu anda yenilikçi ve teknolojik ürünleri birlikte yaratmak için IoT’yi işbirliği yapmak ve paydaşlar arasında bilgi paylaşmak için kullanan 320 Yaşayan Laboratuvar bulunmaktadır. Şirketlerin akıllı şehirler için IoT hizmetlerini uygulamaları ve geliştirmeleri için teşvikleri olmalıdır. Politikalardaki değişiklikler, şehirlerin kullanılan kaynakların etkinliği, verimliliği ve doğruluğunu sağlayan IoT’yi uygulamalarına yardımcı olacağından, hükümetler akıllı şehirler projelerinde kilit rol oynamaktadır. Örneğin, hükümet vergi teşvikleri ve ucuz kiralar sağlar, toplu taşıma araçlarını iyileştirir ve yeni kurulan şirketlerin, yaratıcı endüstrilerin ve çok uluslu şirketlerin ortak altyapı ve işgücü piyasalarını birlikte oluşturabileceği, paylaşabileceği ve yerel olarak yerleşik teknolojilerin avantajlarından yararlanabileceği bir ortam sunar. , üretim süreci ve işlem maliyetleri. Teknoloji geliştiricileri ile kentin varlıklarını yöneten hükümetler arasındaki ilişki, kaynaklara kullanıcılara verimli bir şekilde açık erişim sağlamanın anahtarıdır.
Askeri uygulamalar
Askeri Şeylerin İnterneti (IoMT) keşif, gözetim ve savaşla ilgili diğer amaçlar için askeri alanda IoT teknolojilerinin uygulanmasıdır. Kentsel bir ortamda gelecekteki savaş beklentilerinden büyük ölçüde etkilenir ve sensör, mühimmat, araç, robot, insan giyilebilir biyometri ve savaş alanı ile ilgili diğer akıllı teknolojilerin kullanımını içerir.
Savaş Alanı Nesneleri İnterneti
Battlefield Things ( Internet of Battlefield Things) ( IoBT ), ABD Ordusu Araştırma Laboratuvarı (ARL) tarafından başlatılan ve yürütülen bir projedir. 2017 yılında ARL, IoT teknolojilerinin teorik temellerini ve uygulamalarını Ordu operasyonlarına ilerletmek için endüstri, üniversite ve Ordu araştırmacıları arasında çalışma işbirliğini tesis ederek Battlefield Things Collaborative Research Alliance’ın (IoBT-CRA) İnternetini başlattı.
Şeylerin Okyanusu
Ocean of Things projesi, çevre ve gemi aktivite verilerini toplamak, izlemek ve analiz etmek amacıyla geniş okyanus alanlarında Nesnelerin İnterneti oluşturmak için tasarlanmış DARPA- tabanlı bir programdır. Proje, bulut tabanlı bir ağın parçası olarak askeri ve ticari gemileri otonom olarak algılayan ve takip eden pasif bir sensör paketini barındıran yaklaşık 50.000 şamandıranın konuşlandırılmasını gerektiriyor.
Kaynak: wikipedia