Programlama Teknoloji

Kodlama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bilgisayar kodu çok önemlidir. Neredeyse kullandığınız her elektronik cihaz koda bağlı olarak çalışır. İşlerin nasıl yürüdüğü çok kafa karıştırıcı görünebilir, ancak parçaladığınızda aslında çok basittir. Bu yazıda kodlama nedir ne işe yarar, kodlama nasıl yapılır gibi kavramları öğreneceksiniz.

Kodlama yapan kişilere programcı, kodlayıcı veya geliştirici denir (bir yazıda da programcı nedir konusuna değineceğim). Hepsi web siteleri, uygulamalar ve hatta oyunlar oluşturmak için bilgisayarlarla çalışıp kodlama yapıyorlar. Bu yazıda kodun ne olduğunu, neden kullanıldığını ve kodlama öğrenmeye nereden başlayacağınızı öğreneceksiniz.

Kod Nedir?

Bilgisayarların kendilerine ne yapacaklarını söyleyen koda Makine Kodu adı verilir. Makine Kodu aynı zamanda Makine Dili olarak da ifade edilir. Yukarıda Makine Dilinde yazılan kodun bizim için pek birşey ifade ettiğini sanmıyorum. Hatta biraz ürkütücü göründüğünü söylemek zor değil.

Yukarıdaki makine kodu işlemci düzeyinde çalışıyor ve her sayı veya harf, bilgisayarın hafızasındaki bir şeyi değiştirmesini söylüyor. Bu bir sayı veya kelime veya bir resmin veya videonun küçük bir parçası olabilir. Bilgisayarlar kendi kendine bir şey yapamaz onlara programcılar talimatlar vererek bir şeyler yapmasını söyler.

Makine Kodunu öğrenmek mümkün, ancak uzun zaman alacak uğraştır. Makine kodu ile gelişmiş bir program yazmak neredeyse mümkün değildir. Neyse ki Makine kodu üzerinde çalışan ve bizim anladığımız türde yazılan kodları makine koduna çevirerek iletişim kurmanın daha kolay yolu var.

Programlama Dili Nedir?

Bu kod anlaşılması biraz daha kolay görünüyor! Bu görselde bilgisayara nasıl Merhaba dünya demesini söyleyeceğini gösteriyor. Makine kodu yerine Python adında bir programlama dili kullanır. Üst seviyeli diller ile yazılan kodlar makine diline göre çok daha anlaşılır ve hızlı uygulama geliştirmeye uygundur.

Neredeyse tüm programlama dilleri aşağıdaki adımları izleyerek çalışır:

  • Ne yapacağını söylemek için kod yazıyorsun: yazdır (“Merhaba, dünya”).
  • Kod derlenir ve bu, bilgisayarın anlayabileceği makine koduna dönüşür.
  • Bilgisayar kodu yürütür ve Merhaba, dünyayı bize geri yazar.

Kafa karıştırıcı gibi görünen yüzlerce farklı programlama dili var, ama hepsi aynı şeyi yapıyor. Ne yapmak istediğinizi yazdığınızda, derleyici onu bilgisayarın anladığı bir dile çevirir, daha sonra bilgisayarın kendi anladığı dildeki kodu yürütür. Ardından bizim anlayacağımız türdeki çıktıya dönüştürür.

Kodlama Nedir?

Kodlama: bir bilgisayarın istediğiniz gibi davranmasını sağlamak için bir programlama dili kullanma işlemidir. Her kod satırı, bilgisayara bir şey yapmasını söyler ve kod satırlarıyla dolu bir belgeye script (komut dosyası) adı verilir.

Her komut dosyası bir iş yürütmek için tasarlanmıştır. Bu iş bir resim çekmek ve boyutunu değiştirmek olabilir. Belirli bir ses veya müzik parçası çalabilir. Birinin sosyal medyadaki yayınına tıkladığınızda, bir komut dosyası bunun olmasını sağlar.

İnsanların aksine, bilgisayarlar tam olarak onlara söylediklerinizi yapar. Bu harika gelebilir, ancak sorunlara neden olabilir. Bir bilgisayara artan sırada saymaya başlamasını ve nerede duracağını söylemezseniz, sonsuza kadar saymaya devam eder! İyi bir programcı olmak, bir bilgisayara nasıl davranacağını söylemekten ibarettir.

 

İlginizi Çekebilir: Algoritma Nedir?

 

Program Nedir?

Komut dosyaları kendi başlarına ancak derlenip çalıştırıldıktan sonra görevini yapabilir. Bu  kodlar üzerinde çalışırken faydalıdır, ancak işiniz bittiğinde, programcı olmayan kişilerin betiğinizi kullanabilmesini istersiniz. Kodunuzu yazdıktan sonra derleyip bir programa dönüştürmeniz gerekir.

Senaryonuzdan memnun olduğunuzda, onu bir programda derleyebilirsiniz. Bildiğiniz gibi, derleme, kodu programlama dilinizden bilgisayarın anlayabileceği makine koduna değiştirir. Bu kez, makine kodu, herkesin indirebileceği ve kullanabileceği bir programda saklanır. Her türlü uygulama, oyun veya web sitesi bir programdır.

Kodlama Zor mu?

Kodlama çok basit olabilir ve herkes temelleri öğrenebilir. İyi bir benzetme kütüphanede kitap gibi kodlamayı düşünmektir. Bazı kitaplar basit bir dil kullanır ve hikayelerin anlaşılması kolaydır. Bazılarında ise çok karmaşık kelimeler kullanır ve anlamsız görünen hikayeleri vardır. Basit veya okunması zor olsun, hepsi bir kitaptır.

Ne kadar çok kitap okursanız, o kadar iyi anlarsınız. Karmaşık dil veya kafa karıştırıcı hikayeler, bir gün geçmişte hayal bile edemeyeceğiniz şeyleri okuyabilmeniz için iyi bir zaman ayırmalısınız. İlk başlarda basit kodlamalar ile başlayıp zaman için benzetmede olduğu gibi daha karmaşık ve dili ağır olan kitaplara geçebilirsiniz.  Örneğin Web tasarım bölümü öğrencilerin verilen eğitimlerde HTML CSS gibi basit kodlama eğitimlerinden sonra dil biraz daha zorlaştırılarak JavaScript ve daha kapsamlı projeler üretebilmeleri için PHP ve MySQL gibi daha kapsamlı diller öğretilmektedir.

 

İlginizi Çekebilir: Herhangi bir programlama dilini daha hızlı öğrenmek için altın ipuçları

 

Kodlamayı öğrenmek okumayı öğrenmek gibidir. İlk kez kodlamaya çalıştığınızda zor bulacaksınız, ancak her yaptığınızda daha iyi oluyorsunuz. Bir programlama dilini öğrenmeyi zor buluyorsanız, görsel bir kodlama dili kullanarak arkasındaki önemli fikirleri öğrenebilirsiniz. Scratch ve mBlock gibi programlama dilleri ile kendi basit oyunlarınızı yapabilirsiniz.

1 Yorum

Yorum yap